Ajax is zwaar teleurgesteld: geen fans naar FC Utrecht

FC Utrecht zou een eerdere straf wegens antisemitische spreekkoren omzeilen

Ajaxfans tijdens het Europa League-play-offduel met het Tsjechische FK Jablonec. Foto Olaf Kraak/ANP

Het bestuur van Ajax is ‘zwaar teleurgesteld’ over het besluit van burgemeester Jan van Zanen om tijdens de wedstrijd FC Utrecht - Ajax supporters van de Amsterdamse club te weren. Volgens Van Zanen is het risico op ongeregeldheden tijdens de match op 13 december te groot. De burgemeester zegt tegenover het ANP dat er bij de politie signalen waren binnengekomen dat er een treffen tussen supporters van Ajax en FC Utrecht dreigt.

Van Zanen schrijft in een brief aan de gemeenteraad het ‘te betreuren’ dat hij een dergelijke maatregel moet nemen. Bij een vorige wedstrijd tussen de twee clubs werden antisemitische liederen gezongen door aanhangers van FC Utrecht. De KNVB legde daarom een geldboete op. Ook moet het vak waar de liederen werden gezongen leeg blijven bij een volgende wedstrijd tussen de twee clubs. Hooligans die daar normaal zitten kunnen echter alsnog aan kaartjes komen voor andere plekken in de Galgenwaard. Zij kunnen zo verspreid door het stadion gaan zitten en alsnog veel overlast veroorzaken.

De Ajax-directie vindt dat de Amsterdamse club gestraft wordt voor de acties van de aanhang van FC Utrecht:

“Door de truc die zij toepassen omzeilen ze de straf, met als gevolg dat wij nu zonder fans moeten komen. Wij vinden het schandalig dat de daders van deze zeer kwetsende spreekkoren nu bij de wedstrijd aanwezig kunnen zijn en wij zonder supporters af moeten reizen. Ajax is nu de dupe. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een straf die de KNVB aan FC Utrecht heeft opgelegd.”

De KNVB zegt in een reactie ‘de verantwoordelijkheid van de burgemeester te respecteren’, maar het tegelijkertijd ook teleurstellend te vinden dat er geen Ajax-aanhang bij de wedstrijd mag zijn.

Twitter avatar KNVB KNVB We betreuren dat er geen fans van Ajax bij FC Utrecht - Ajax aanwezig kunnen zijn: https://t.co/C4Njc7kAir.

Van Zanen laat weten dat meer maatregelen mogelijk zijn, mochten er nog steeds aanwijzingen binnenkomen dat een confrontatie tussen supporters dreigt.

    • Philippus Zandstra