AF-KLM boekt 480 miljoen winst in derde kwartaal

Vooral dankzij vakantiedrukte en lage brandstofprijzen heeft Air France-KLM in het derde kwartaal de hoogste winst in vijf jaar geboekt: 480 miljoen euro.

De omzet van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij steeg in de zomermaanden naar 7,4 miljard euro. Dat was 10,8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, die werd gedomineerd door de kostbare staking van Franse piloten. Gecorrigeerd voor de effecten van die staking en voor valutaschommelingen daalde de omzet 2,4 procent.

Toch is de bedrijfstop tevreden. De cijfers tonen aan dat kostenbesparingen vruchten beginnen af te werpen, zei financieel topman Pierre-François Riolacci vanochtend in een toelichting. Maar het risico bestaat dat de Franse bonden in de winst munitie zien voor nieuw protest tegen het schrappen van 1.000 banen in 2016. „Het gaat beter , maar nog niet goed”, zei Riolacci daarover.

Lufthansa, bleek ook vanmorgen, koerst af op een jaarwinst van 1,7 tot 1,9 miljard euro, terwijl Air France-KLM in de eerste negen maanden 158 miljoen euro in de min staat. Riolacci: „Dit is nog niet het moment om te ontspannen.”