Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Twaalf Syrische ziekenhuizen gebombardeerd, 35 doden

Sinds Rusland Assad steunt zijn de luchtaanvallen op ziekenhuizen toegenomen.

Een jongetje loopt door het puin van een verwoest ziekenhuis bij Damascus
Een jongetje loopt door het puin van een verwoest ziekenhuis bij Damascus Foto Mohammed Badra / EPA

Bij luchtaanvallen op ziekenhuizen in Syrië zijn in oktober zeker 35 doden gevallen. Dat meldt de internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) op basis van Syrische medici die door hen worden ondersteund. Bij de aanvallen zijn ook 72 mensen gewond geraakt en vier ambulances verwoest.

AzG spreekt van een “belangrijke toename van het aantal luchtaanvallen op ziekenhuizen in Noord-Syrië.” Zes van de ziekenhuizen worden ondersteund door AzG. Buitenlandredacteur Toon Beemsterboer van NRC:

“Het is opvallend dat Artsen zonder Grenzen niet noemt wie voor de aanvallen verantwoordelijk is. Maar ze spreken van een toename vanaf oktober: net de periode waarin de Russen Assad zijn gaan ondersteunen. We kunnen er dus vanuit gaan dat de aanvallen te maken hebben met de bombardementen van de Russen.”

Nog eens 1.700 families zijn door de luchtaanvallen gevlucht, zegt AzG. Ze zijn ondergebracht in vier kampen in het gouvernement Idlib, waar al 110.000 gevluchte Syriërs verblijven.

Terreinwinst in Noord-Syrië

De gebombardeerde ziekenhuizen liggen in de provincies Idlib, Aleppo en Hama in noord- en noordwest-Syrië. Dat de luchtaanvallen vooral daar hebben plaatsgevonden, is niet vreemd. Sinds Assad steun krijgt van Rusland heeft het Syrische regime volgens The New York Times wat grond teruggewonnen rond Aleppo. Daarbij willen ze de belangrijke luchtmachtbasis Rasin Al-Aboud terugveroveren, die Islamitische Staat (IS) al een jaar omsingeld heeft.

De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War meldt dat de terreinwinst van het Syrische regime, zeker gezien de Russische hulp, echter tegenvalt. Door goedgeorganiseerde tegenaanvallen zijn de troepen van Assad vooral gedwongen te verdedigen, in plaats van dat ze gebied kunnen veroveren.

Ook in Jemen is deze week een ziekenhuis van AzG gebombardeerd, door Saoedisch geleide troepen. Daarbij raakte één persoon gewond. Drie weken geleden werd een AzG-traumaziekenhuis in Kunduz in Afghanistan gebombardeerd bij een Amerikaanse luchtaanval. Het aantal doden is daarbij nu opgelopen tot 30. Drie mensen worden nog vermist.