Zit jij straks met een VR-bril op in de bioscoop?

20th Century Fox

Je zit in een bioscoop, maar toch ook niet. Je hebt je handen om een joystick geklemd, ze voelen als de jouwe. Je kunt je hoofd bewegen: naar links en naar rechts. Dat ruimtepak heb je thuis weliswaar niet aangetrokken, maar het is er toch. En hoewel alles vanzelf lijkt te gaan, ben je elke seconde bang het ruimtekarretje aan gort te rijden als je even niet oplet. Jij bent namelijk de eerste mens op Mars. Jij bent The Martian.

Blockbuster in 360 graden

Het klinkt misschien onwerkelijk, maar als het aan filmproducent 20th Century Fox ligt wordt dit scenario halverwege 2016 werkelijkheid. Fox’ Innovation Lab werkt momenteel aan  een virtual reality-versie van de film The Martian met Oculus VR-brillen. Hoe het er precies uit komt te zien weet Fox nog niet, maar dat je de film in 360 graden-zicht met de acteur meebeleeft staat vast.

Foto: Fox Innovation Lab/20th Century Fox

Het eerste screenshot uit de VR-versie van The Martian. Foto: Fox Innovation Lab/20th Century Fox

Studio’s ruiken geld

Maar Fox is niet de enige filmproducent die zijn slag slaat op de VR-markt. Paramount Pictures maakte vorige week bekend een demo-versie van een VR-game te lanceren, gebaseerd op de Paranormal Activity films. In slechts een klein aantal filmtheaters in de Verenigde Staten, dat dan weer wel.

Hoe onaangenaam die ervaring kan zijn bewijst deze vrouw, die de demo uitprobeert:

Plek voor 50 man

Maar hoe waarschijnlijk is een doorbraak van de VR-blockbuster eigenlijk? Zitten we straks allemaal met een bril op in de bioscoop?

Als we voorspellingen van Britse marktonderzoeker kZero moeten geloven zal het aantal mensen dat VR-apparaten – op wat voor manier dan ook – gebruikt de komende drie jaar aanzienlijk toenemen: tot zo’n 171 miljoen wereldwijde gebruikers in 2018.

In Amsterdam kun je komend weekend bovendien al een dagje proefdraaien in een bioscoop 2.0. &samhoud Media opent voor één avond een virtual reality pop-up bioscoop, waarin per voorstelling plaats is voor veertig tot vijftig personen. Maar blockbusters hoef je op deze avond niet te verwachten. Kijkers moeten het vooralsnog hebben van korte films of specifieke scènes gemaakt voor VR.

Een oncomfortabele ervaring

Voorlopig lijkt Nederland zich alleen te richten op een kennismaking met het fenomeen. Komt die VR-bioscoop er dan ooit echt?  ”Virtual reality lijkt een ontwikkeling die in de bioscoop van de toekomst een rol kan spelen, maar er moet nog heel veel gebeuren”, zegt Karel de Vries, managing director bij Universal Pictures Nederland. “Vooralsnog is VR een oncomfortabele ervaring en niet voor iedereen weggelegd, niet iedereen stapt in een achtbaan.”

Manon Sandee, projectleider bij het Amsterdamse filmmuseum EYE bevestigt dit.

“We doen van alles op het gebied van virtual reality en film, maar merken vooral dat de technologie nog te snel gaat. Als je nu instapt loop je de kans binnen een half jaar een scala aan verouderde VR-brillen in huis te hebben. We houden het nog even kleinschalig.”

    • Anne Corré