Chinese economie blijft groeien, maar ietsje trager

REUTERS / Thomas Peter

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Europese politici zouden dromen dat ze over dezelfde kwestie moeten debatteren als hun Chinese collega’s. In Peking gaat het deze dagen namelijk over deze vraag: blijft de economie met zeven procent per jaar groeien, of is 6.5 procent groei genoeg?

Dit is het belangrijkste discussiepunt tijdens het congres van de Chinese Communistische Partij dat morgen eindigt, schrijft de Nikkei Asian Review. Dan moet een nieuw vijfjarenplan klaar liggen met een officiële doelstelling. En in China geldt dat het vastgestelde doel altijd wordt gehaald, althans volgens de misschien niet helemaal juiste statistieken.

Een groei van tegen de zeven procent zou werkloosheid voorkomen en stabiliteit bevorderen, stellen bronnen rond het partijcongres. Desondanks zijn ook Chinese politici steeds bezorgder over de gevolgen van ongebreidelde economische groei op het milieu, meldt het Japanse blad.

Handel in India’s heilige koeien loopt terug

Hindoe-extremisten in India nemen de laatste weken steeds vaker andersgelovigen op de korrel. Inzet: het eten en slachten van voor hindoes heilige runderen. Er zijn zelfs al moorden gepleegd op mensen in India - meestal moslims - die rundvlees zouden eten. Dat geweld heeft nu ook zijn weerslag op de rundvleessector, schrijft Reuters.

De export van buffels is het laatste kwartaal met 13.2 procent afgenomen, volgens regeringscijfers. Dat zou alles te maken hebben met de bedreigingen aan het adres van rundvleesproducenten.

Mohammed Tauseef, directeur van voedselbedrijf Al-Hamd in de deelstaat Uttar Pradesh, over de problemen voor rundvleesslagers:

Als we bestellingen krijgen is er geen aanvoer, als leveranciers proberen te verkopen worden ze bedreigd.

Chinezen kopen Britse elitescholen

Een paar jaar geleden stuurden Chinese rijkaards hun kroost naar Groot-Brittannië voor een goede opleiding, nu besluiten ze de scholen ook maar te kopen. Dat meldt China Daily.

Het Chinese bedrijf Achieve Education kocht onlangs de Chase Grammar School, een van de beste scholen in het Verenigd Koninkrijk. Van de 300 scholieren op deze privéschool, die zo’n 50 duizend pond per jaar (69 duizend euro) aan lesgeld kosten, hebben er 40 de Chinese nationaliteit. Chase Grammar heeft zelfs een eigen kantoor in Shanghai om contact te onderhouden met Chinese ouders.

Analist Peers Carter denkt dat een investering in onderwijs geen gek idee is. Hij wijst vooral op de grote vraag naar goed onderwijs van Aziatische ouders. Als investering voor bedrijven zijn scholen daarom zeker geen slecht idee, volgens Carter.

Zij komen er achter dat onderwijs een erg goede lange termijn investering is.

    • Wouter van Cleef