Wormer ontvlamt niet nog een keer

In Wormerland verliep een bijeenkomst over asielzoekers kalm, na de twee autobranden nog geen etmaal eerder.

Na een dubbele autobrand verliep een bewonersavond in de gemeente Wormerland (Noord-Holland) over de opvang van asielzoekers rustig. De meeste bewoners zijn voor kleinschalige opvang. Foto Olivier Middendorp

Ze heeft getwijfeld of ze moest komen, als moeder van drie kinderen. Zou het wel rustig blijven in de brandweerkazerne van Wormer? Toch spreekt de vrouw op de bewonersbijeenkomst over vluchtelingen. Ze zegt dat de dorpen in de gemeente Wormerland, in de Zaanstreek, zich niet lenen voor crisisopvang, wel voor het huisvesten van gezinnen.

Het is nog geen etmaal nadat twee Volvo’s in Oostknollendam zijn uitgebrand. Het waren de auto’s van Harold Halewijn, fractievoorzitter van GroenLinks, en diens vrouw. De branden bleken aangestoken. Halewijn sprak van een aanslag, burgemeester Peter Tange wil geen verband leggen met de bijeenkomst over asielzoekers.

De gebeurtenissen hebben de opkomst goed gedaan. Tot gisteren hadden zich 130 belangstellenden aangemeld. Na de branden in de nacht van maandag op dinsdag werden dat er 300, zegt wethouder Kees van Waaijen (PvdA). Hij bekent dat hij best bang is geweest voor wie er naar Wormer zouden komen voor deze avond.

De wanorde van vorige week in het Brabantse Steenbergen is het schrikbeeld voor lokale bestuurders. Burgemeester Roel Sluiter van Harlingen besloot gisteren een asielavond af te gelasten, nadat leden van de extreem-rechtse Nederlandse Volksunie hun komst hadden aangekondigd.

In Wormerland schuifelen de bewoners rustig de kazerne in. Buren zeggen elkaar gedag, een kat laat zich gewillig door tientallen mensen aaien. „Wat een mediacircus”, wijst een man op de tv-camera’s. „U bent in groten getale gekomen, dat is heel goed”, zegt burgemeester Tange.

„Dit is geen discussiebijeenkomst”, trapt raadslid Gerbrand de Lange af. „De gemeente heeft nog geen standpunt, dus hebben we niets om over te discussiëren.” Het gaat erom dat mensen gevoelens van angst en onrust kunnen uitspreken, of zorgen over de druk op de woningmarkt.

Dan volgen de sprekers, steeds een minuut per bewoner. „Ik heb een kaal hoofd”, zegt een man. „Dat betekent dat ik geen haar heb, niet dat ik een racist ben.” Hij wijst zoals velen op de problemen met asielzoekers in het nabije Zaandam. „Ik zeg: nee, alsjeblieft niet zoveel vluchtelingen in Wormerland.” Hij krijgt luid applaus.

Anderen vinden dat Nederland de plicht heeft mensen in nood te helpen. „Hoe je het ook wendt of keert, deze stroom vluchtelingen valt niet te keren”, zegt een man. Een vurig betoog van een ander voor opvang in Wormerland wordt op boe-geroep onthaald. „Ouwehoer”, roept iemand vanuit het publiek.

Het is de enige wanklank. Kleinschalige opvang met de juiste begeleiding, daar lijken de meeste bezoekers niet tegen te zijn. De burgemeester is opgelucht. „Ik ben blij dat iedereen heeft kunnen zeggen wat hij wilde, ondanks de meningsverschillen.”

    • Michiel Dekker