Nederland achtste en laatste, maar wel een leerzame finale

De geesten waren nog iets te feestelijk bedwelmd en de lichamen net een tikje te ontspannen voor een nieuwe stunt van de turnsters. Nederland sloop op de WK als achtste de finale van de landenwedstrijd binnen en bleef achtste. Laatste dus.

Of dat een grote tegenvaller is? Niet bepaald. De turnsters hadden hun grote doel zaterdag al bereikt met plaatsing voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De teamfinale van gisteravond was een meevaller, een aangenaam en vooral leerzaam extraatje.

De turnsters waren onder de indruk van de ambiance. Voor het eerst op de WK in een teamfinale, dat betekent turnen in de schaduw van de grote turnlanden. Dát werd al als een grote eer ervaren. De turnsters waren zichtbaar onder de indruk en dat was aan de resultaten af te lezen.

Lieke Wevers verknalde haar brugoefening met een val en Lisa Top, zaterdag nog beslissend met haar sprong, landde gisteravond op de billen. In vergelijking met de kwalificatiewedstrijd scoorde Nederland ruim zes punten lager en eindigde op 162.730 punten.

Met dat totaal was Nederland ver verwijderd van het podium dat werd bezet door wereldkampioen de Verenigde Staten (181.338), China dat tweede werd met 176.164 punten en Groot-Brittannië, dat tot groot enthousiasme van de toeschouwers de bronzen medaille net voor de neus van Rusland wegkaapte met een totaal van 172.380 punten.