VS overwegen ook grondacties in Syrië

Nieuwe aanpak van VS kan leiden tot escalatieë. Iran mag intussen van de VS ook meepraten in Wenen.

De Verenigde Staten kiezen een nieuwe aanpak in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. Als het zo uitkomt zullen volgens minister van Defensie Ash Carter ook grondtroepen worden ingezet. Verder zullen vooral de IS-bolwerken Raqqa in Syrië en Ramadi in Irak heviger vanuit de lucht worden bestookt.

De nieuwe Amerikaanse strategie kan tot een verdere escalatie van het conflict in Syrië en Irak leiden. Vooral in Syrië zijn de spanningen de laatste maanden toch al opgelopen, nadat Rusland besloot zich actief in de strijd te mengen aan de zijde van president Assad. Ook de Russen hebben gezinspeeld op de inzet van ‘vrijwilligers’, die op de grond kunnen meevechten.

„We zullen niet terughoudend zijn bij steun aan capabele partners in opportunistische aanvallen tegen IS of bij het zelf direct uitvoeren van zulke missies, of het nu om luchtaanvallen gaat of om directe actie op de grond”, zei Carter gisteren in Washington voor de Senaatscommissie die zich met de strijdkrachten bezighoudt.

Tot dusverre is de regering van president Obama zeer terughoudend met de inzet van grondtroepen. Wel hebben de Amerikanen enkele keren commando’s ingezet voor specifieke operaties in Syrië, zoals de uitschakeling van Abu Sayyaf, hoofd van de olie- en gasoperaties van IS, en om gijzelaars te bevrijden. In Irak hielpen Amerikaanse militairen vorige week het Iraakse leger bij de bevrijding van gijzelaars.

Analisten zien in Carters opmerkingen een kentering. De bereidheid om grondtroepen in te zetten lijkt nu groter. Ook beschouwen ze het als een impliciete erkenning dat de bombardementen die de VS tot nu toe hebben uitgevoerd niet effectief zijn geweest.

Op de aard van mogelijke grondoperaties ging Carter niet in. Wel zei hij: „Wanneer we ze eenmaal ter plaatse hebben, is geen enkel doelwit buiten hun bereik”.

Tegelijk wordt er op diplomatiek niveau gezocht naar een oplossing voor het conflict in de regio. De VS en Rusland hebben gisteren ook Iran naar Wenen uitgenodigd, waar vrijdag vredesoverleg zal plaatshebben. Daaraan nemen ook Arabische en Europese staten deel.

De uitnodiging aan Iran betekent een concessie van de Amerikanen. Tot dusverre hadden ze steevast geweigerd Iran – een belangrijke bondgenoot van Assad – bij zulk overleg te betrekken. Verder zullen Turkije, Saoedi-Arabië, Rusland en verschillende Europese landen aanwezig zijn.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov had vanmorgen contact met zijn Iraanse collega Zarif ter voorbereiding van de besprekingen. Of Iran zelf ook aanwezig zal zijn in Wenen staat overigens nog niet vast. Ook vorige week had er al overleg over Syrië in Wenen plaats, zonder Iran.