Volkswagen boekt historisch verlies van 1,7 miljard euro

Om het emissieschandaal te boven te komen, heeft het bedrijf 6,7 miljard euro apart gezet.

Volkswagen heeft voorlopig 6,7 miljard euro opzijgelegd om de kosten van de sjoemelsoftware te dekken. Foto Tobias Schwarz / AFP

Volkswagen heeft in het derde kwartaal een nettoverlies geleden van 1,67 miljard euro. Dat is meer dan werd voorspeld, maakte de autofabrikant vanochtend bekend. Vanwege dieselgate – sjoemelsoftware die emissietests omzeilde - heeft de automaker 6,7 miljard euro apart gezet om het dieselschandaal te boven te komen.

Het zijn de eerste kwartaalcijfers die de autofabrikant heeft gepresenteerd nadat het dieselschandaal bekend werd. Volkswagen kwam de afgelopen vijftien jaar niet eerder in de cijfers. Ter vergelijking: vorig jaar boekte de Duitse automaker in het derde kwartaal een winst van meer dan 3 miljard euro.

Consument

Volkswagen-topman Matthias Müller laat in een verklaring weten dat het bedrijf er alles aan gaat doen om het vertrouwen dat zij verloren hebben, terug te winnen. De 6,7 miljard euro die tot dusver opzij is gezet, is enkel bedoeld om te zorgen dat alle auto’s van Volkswagen weer aan de normen voldoen. De autofabrikant heeft nog geen maatregelen getroffen om eventuele schadevergoedingen of boetes te betalen.

NRC-redacteur Marc Hijink schreef eerder dat ondanks alle ophef over de sjoemelsoftware consumenten niet erg onder de indruk lijken van dieselgate:

“Uit de laatste verkoopcijfers blijkt dat Volkswagen in de landen van de Europese Unie in september ruim 8 procent meer auto’s verkocht dan een jaar eerder. Bijna een kwart van alle verkochte auto’s in de EU komt van VW (23,3 procent). Het meest concrete gevolg lijkt dat dieselgate in Europa tot strengere emissie-eisen en betere testmethoden leidt, die een realistischer beeld van de uitstoot geven.”

    • Maarten Back