Gemeente zat fout met vergunning monstertruck

Naar de mening van de rechtbank heeft de gemeente de vergunning later ten onrechte gehandhaafd.

Het evenement stond aangemerkt als kleinschalig, waardoor de gemeente Haaksbergen niet verplicht was vooraf een uitgebreide risico-analyse te doen. Foto Gino Press / ANP GINOPRESS

De gemeente Haaksbergen heeft ten onrechte de vergunning verleend voor het evenement in september 2014 waarbij een monstertruck het publiek inreed. Dat stelt de rechtbank in Almelo vandaag in de zaak rond de vergunningverlening. Bij het ongeluk vielen drie doden en raakten 28 mensen gewond.

De rechtbank oordeelt dat de gemeente geen idee had van de inhoud van de stunt:

“Er was geen concreet beeld van wat er tijdens de stunt zou gebeuren en welke risico’s er waren. Dat is bij de aanvraag niet toegelicht en er is ook geen navraag naar gedaan.”

Naar de mening van de rechtbank heeft de gemeente de vergunning later ten onrechte gehandhaafd. Omdat de bezwaartermijn voor de vergunning na het ongeluk nog niet was verstreken, kon er nog bezwaar worden aangetekend. Dertig mensen deden dat.

Gebreken in besluitvorming

De gemeentelijke Commissie Bezwaarschriften verklaarde een groot aantal bezwaren gegrond. Ook die vond dat de risico’s niet goed genoeg in kaart waren gebracht en dat onvoldoende duidelijk was wat de stunt inhield. Toch besloot de burgemeester de vergunning te handhaven en zo het oordeel over te laten aan de rechtbank. De rechtbank stelt nu dat de gemeente de vergunning had moeten herroepen omdat al duidelijk was dat er “gebreken waren geweest in de besluitvorming”.

Van de organiserende Stichting Sterevenementen vindt de rechtbank dat die bestuursrechtelijk gezien gedaan heeft wat ze moest doen. Er loopt nog wel een strafzaak tegen zowel de stichting als de chauffeur van de monstertruck.
Letselschade-expert Yme Drost die in deze zaak twintig slachtoffers bijstaat, noemt de uitspraak “fantastisch”, maar ook “weinig verrassend”:

“Eigenlijk wisten we dit al. Ook de gemeentelijke Commissie Bezwaarschriften, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de gemeente zelf hadden dit al geconstateerd.”

Reactie gemeente 4 november

Het rapport van de onderzoeksraad leidde in mei het vertrek in van de toenmalige burgemeester Hans Gerritsen. De gemeenteraad had geen vertrouwen meer in hem.
Volgens Drost maakt het vonnis de gemeente mede verantwoordelijk voor het leed dat de slachtoffers is aangedaan. Eerder zei de advocaat van de gemeente, Bart Roozendaal, dat het voor de vergoeding van de schade aan de slachtoffers niet uitmaakt wie de rechtszaak wint, hooguit voor wie de schade gaat betalen.

Voorlopig heeft de Stichting Waarborgfonds Motorverkeer de afwikkeling van de schade op zich genomen. Die schade valt nu te verhalen op de verzekeraar van de gemeente, volgens Drost.
De gemeente Haaksbergen wil pas woensdag 4 november reageren op de uitspraak, staat op de website. De burgemeester, inmiddels waarnemer Gerrit Jan Kok, wil het vonnis eerst bestuderen.

    • Annette Toonen