Turkse politie valt mediabedrijf binnen

De inval is de zoveelste actie in een al langer durende campagne tegen Erdogan’s rivaal Fethullah Gülen.

Aanhangers van de Gülen-beweging protesteren bij het hoofdkantoor van Koza-Ipek.
Aanhangers van de Gülen-beweging protesteren bij het hoofdkantoor van Koza-Ipek. Foto Murad Sezer / Reuters

De Turkse politie heeft vanochtend een inval gedaan op het hoofdkantoor van mediabedrijf Koza-Ipek Holding, dat meerdere kranten en tv-zenders heeft. De inval leidde tot relletjes bij het kantoor van de onderneming waar demonstranten protesteerden tegen de actie.

De politie verdenkt het bedrijf van terrorisme en banden met de invloedrijke islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die volgens de regering-Erdogan de regering wil destabiliseren. De 22 bedrijven die onder de holding vallen, waaronder bedrijven in de mijnbouw en de tv-zenders Kanalturk en Bugun TV, zijn ook onder curatele gesteld van de overheid.

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Boekhouding is geconfisqueerd en bedrijf onder toezicht gesteld. Verdenking is dat het de Gülenbeweging financieert en daarmee ‘terreur’.2/2

Al eerder zijn invallen gedaan bij mediabedrijven waarvan de regering-Erdogan vermoedt dat ze banden hebben met Gülen, een voormalige politieke bondgenoot. Vorige maand werd ook al bij kantoren van Koza-Ipek een inval gedaan. Vorig jaar werd de krant Zaman onderworpen aan een onderzoek na een inval.

Regering-Erdogan voert al langer campagne tegen Gülen

Volgens NRC-correspondent in Turkije, Marloes de Koning, lijkt het erop dat de regering-Erdogan met deze inval weer een stapje erbovenop doet in de strijd tegen de Gülen-beweging:

“Erdogan ziet de Gülen-beweging als een soort parallelle staat binnen de staat, een vijfde colonne in de eigen gelederen. Sinds 2013 is hij al bezig met een harde campagne om het ambtenarenapparaat van aanhangers van deze beweging te zuiveren. Dat gaat vrij ver. Mensen worden zomaar uit posities ontheven of opgepakt onder een verdenking van ‘terrorisme’, onder dat label is ook persvrijheid ondergeschikt.”

Volgens De Koning laat de inval bij de holding zien dat de regering-Erdogan steeds verder gaat:

“Dit is een groot bedrijf. Tot nu toe was de sfeer in Turkije dat in deze liberale economie grote ondernemingen niets te vrezen hadden van een eventuele heksenjacht. Deze actie kan erop duiden dat ook zakenmensen niet langer veilig zijn.”