Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Turkse aanklager: IS zat achter aanslag Ankara

Doel zou geweest zijn de politieke stabiliteit te ondermijnen en verkiezingen uit te stellen.

De Turkse president Erdogan en de first lady leggen bloemen op de plek van de aanslag in Ankara.
De Turkse president Erdogan en de first lady leggen bloemen op de plek van de aanslag in Ankara. Foto EPA/STR

De dubbele zelfmoordaanslag in Ankara die op 10 oktober aan meer dan honderd mensen het leven kostte, was volgens justitie het werk van Islamitische Staat. Volgens de Turkse openbare aanklagers is een IS-cel uit de stad Gaziantep schuldig, meldt Reuters. De cel zou ook achter aanslagen in Suruç en Diyarbakir zitten, waarbij eveneens tientallen doden vielen.

De aanklager noemt de aanvallen de zwaarste in de Turkse geschiedenis. Doel zou geweest zijn de politieke stabiliteit te ondermijnen en de parlementsverkiezingen van 1 november te vertragen. “Er is sterk bewijs dat de terroristische organisatie Daesh [Islamitische Staat] aanvallen heeft uitgevoerd op HDP-gebouwen in Mersin en Adana, de bomaanslag op de bijeenkomst in Diyarbakir en de bomaanslag op Suruc”, liet het kantoor weten in een schriftelijke verklaring, verwijzend naar de pro-Koerdische HDP-partij.

Volgens de aanklager wilde de IS-cel de indruk wekken dat de staat de Koerdische doelen had aangevallen. Daarmee zouden vervolgens aanvallen van de pro-Koerdische PKK op de veiligheidsdiensten gerechtvaardigd worden. De Turkse president Erdogan zei eerder dat niet alleen IS, maar ook de PKK en de Syrische geheime dienst bij de aanslagen betrokken waren.