Thuis ben ik een heel ander mens

In Spectre is Daniel Craig voor de vierde keer te zien als James Bond. „Ik ben zelf niet al te seksistisch, denk ik. Ik zou geen Bond willen spelen die heel seksistisch is.”

Daniel Craig (47) speelt in Spectre voor de vierde keer James Bond, maar voor het eerst staat hij ook op de titelrol vermeld als een van de producenten van de film. Craig wilde vanaf het begin meer zijn dan alleen het gezicht van Bondfilms, vertelt hij in een hotel in Londen waar hij promotie doet voor Spectre: „Toen ik de rol kreeg, heb ik direct gezegd dat ik betrokken wil zijn bij alle aspecten van de film. Ik wil overal over meepraten. Gelukkig heb ik die kans ook gekregen. Ik praat mee over het scenario, over hoe de film eruit moet zien, de keuzes van de acteurs, de kostuums, tot de filmposter aan toe. Ik vind het prachtig om de hoofdrol te mogen spelen, maar nog mooier is het om onderdeel te zijn van het team.” 

Hoe heeft uw versie van James Bond zich in de afgelopen vier films ontwikkeld?

„Dat weet ik niet preces. Hij is in ieder geval ouder geworden. Wat ik wel weet is dat ik Bond in Spectre met meer plezier heb gespeeld dan ooit tevoren. Misschien slaat dat terug op het personage en kun je dat ook terugzien in de film. Ik heb vanaf het begin geprobeerd om Bond zo echt mogelijk te laten zijn. Hoe spectaculair en over the top de Bondfilms ook zijn, de kern moet echt en geloofwaardig blijven.

„Bond bevindt zich voortdurend in allerlei extreme situaties. Links en rechts van hem vallen doden. Hij verliest mensen die hem heel na staan. Dan zou het bijzonder raar zijn als al die gebeurtenissen vervolgens helemaal niets met hem zouden doen. Dat zou betekenen dat hij een complete psychopaat zou zijn. De gebeurtenissen moeten een weerslag hebben op zijn emoties. Die emoties moet hij dan in de loop van de film zien te overwinnen. Dat is voor mij de kern van de rol. Tussendoor kun je hem ook nog hele coole dingen laten doen. Maar de weg die hij in elke film moet afleggen is behoorlijk zwaar.”

Maar Bond blijft toch ook een fantasiefiguur, die twaalfjarige jongens willen zijn. Cary Grant zei ooit: ‘Iedereen wil Cary Grant zijn, zelfs ik wil Cary Grant zijn.’ Is dat te vergelijken met uw verhouding tot Bond?

„Nee. Ik zou wel dolgraag Cary Grant willen zijn. Dat lijkt me echt fantastisch. Maar Bond zou ik echt niet willen zijn. Ik ben een complete tegenpool van hem. Thuis ben ik echt een heel ander mens. Ik ben lang niet zo cool. Bond is voor mij puur acteerwerk. Maar er zitten wel aspecten van mezelf in de rol. Als je je werk als acteur zo waarachtig mogelijk wilt doen, moet je iets van jezelf bloot durven geven, al blijft het lastig om daar precies de vinger op te leggen.”

Roger Moore verklaarde dat het geen wonder is dat de huidige Bondfilms donkerder en gewelddadiger zijn dan in zijn tijd, omdat de wereld nu veel gewelddadiger is.

„Of de wereld echt zoveel gewelddadiger is weet ik niet. Maar het geweld is zichtbaarder dan ooit tevoren. Je wordt voortdurend overspoeld door de meest vreselijke beelden, die je eigenlijk liever niet zou zien. De wereld is veranderd na de aanslagen van 11 september. Dat heeft de stemming en sfeer in de wereld bepaald. Dat kun je niet negeren als je Bondfilms maakt. Bond is ontstaan tijdens de Koude Oorlog, toen was voor iedereen duidelijk wie de vijand was. Dat is nu veel minder duidelijk.”

Bond heeft in ‘Spectre’ voor het eerst een minnares die niet zo’n twintig jaar jonger is, gespeeld door Monica Bellucci. Een kleine revolutie?

„Monica Bellucci is een geweldige actrice, en ze ziet er ook nog eens fantastisch uit. Ze is buitengewoon intelligent en charismatisch. Dat ze daarnaast ook al wat ouder is doet er eigenlijk niet zo veel toe. Mensen stoppen heus niet ineens met seks hebben als ze ouder worden. Ze hebben juist steeds meer seks. Het kan denk ik geen kwaad om dat ook een keer te laten zien in een Bondfilm.

„Met Bond sta je in een traditie van vrouwenrollen met namen als Pussy Galore. Dat is trouwens een van mijn favoriete personages uit alle Bondfilms. Maar we hebben dus wel iets goed te maken op dat terrein. Ik ben zelf niet al te seksistisch, denk ik. Ik zou ook geen Bond willen spelen die heel seksistisch is.

„Ik zou ook simpelweg niet weten hoe je een film zoals Spectre zou moeten maken zónder goed ontwikkelde, sterke rollen voor vrouwen, met hun eigen verhaallijn. Ik wil de sterkste personages denkbaar terugzien op het doek, of dat nu om mannen gaat of om vrouwen. Vervolgens is het interessant om te laten zien hoe Bond reageert, in een situatie met een vrouw met een sterke eigen wil.

„Bond heeft natuurlijk een lang verleden. Daar kun je niet omheen. Maar tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat Bond relevant is voor de wereld van vandaag. En die wereld is heel anders dan de wereld waarin hij ooit is ontstaan. Ik ben weliswaar niet meer zo heel jong, maar toch nog altijd te jong om de wereld van de Koude Oorlog waar Bond uit voortkomt echt van nabij te kennen.

„Natuurlijk heb ik me uitgebreid verdiept in het verleden. Ik heb mijn huiswerk gedaan, de boeken gelezen, de films gezien. Maar vervolgens moet je dat allemaal opzijzetten. Als je mij voor het eerst een wodka-martini ziet drinken in Casino Royale, is dat mijn eerste wodka-martini. En geen knipoog naar al die eerdere Bonds.”