Syrische katholieke priester overleeft IS-gevangenschap

De Syrische priester Jacques Mourad werd maandenlang gevangen gehouden door IS.

Still uit het interview met Jacques Mourad. BBC

Het is maar weinigen gegeven: gevangen worden genomen door terreurgroep Islamitische Staat, en de gijzeling overleven. Het lukte de Syrische katholieke priester Jacques Mourad. Hij werd bijna een half jaar gegijzeld. In een vandaag gepubliceerd interview met de BBC praat de priester over zijn gevangenschap:

Gevangenschap

Op 21 mei wordt Mourad samen met een vrijwilliger van de kerk ontvoerd bij het Mar Elian-klooster in de plaats Qaryatain.

“We werden geboeid, geblinddoekt en in een auto gegooid. Ik had niet gedacht dat ik het zou overleven”

Enkele dagen later worden de twee overgebracht naar Raqqa, de facto de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat.

Inname Qaryatain

Op 6 augustus neemt IS de plaats Qaryatain in. Bijna 200 christenen worden ontvoerd. Mourad wordt bij deze groep geplaatst.

Op 31 augustus worden de christenen geïnformeerd over hun lot. Twee weken daarvoor nog is het klooster van Mourad, dat bijna 1600 jaar oud is, door IS met de grond gelijk gemaakt.

“Ze noemden mijn naam. Ik was doodsbang. Ze hadden vier mogelijkheden: alleen de mannen doden, iedereen tot slaaf maken, iedereen bekeren tot de islam of de volgens hen ongelovigen vergeven.”

De gevangenen worden gedwongen een contract te ondertekenen waarin staat dat ze zich als christen alleen binnen het territorium van IS mogen begeven. Het gebied daarbuiten is verboden terrein.

Vluchten

Begin oktober weet Jacques Mourad, samen met 40 anderen, het kalifaat te ontvluchten. Een islamitische vriend helpt hem aan een motorfiets.

“Ik had het idee dat als ik zou blijven, niemand zou proberen te ontsnappen. De mensen die zijn achtergebleven wilden dat zelf, omdat ze nergens naartoe kunnen of bang zijn ontheemd te raken.”

    • Etienne Verschuren