Sinterklaas is niet meer welkom in Potsdam

Foto AFP

Bijna twintig jaar legde de stoomboot van Sinterklaas in de week ná zijn verjaardag, onderweg terug naar Madrid, aan in de haven van de Brandenburgse hoofdstad Potsdam, onder de rook van Berlijn. Maar dit jaar is de Sint met zijn witte schimmel en zijn zwarte Pieten op 12 en 13 december niet meer welkom bij de Nederlandse kerstmarkt in het befaamde Holländisches Viertel, de Hollandse wijk. Sinterklaas geldt op het feest, met Nederlandse oude ambachten als klompen maken en rietvlechten, als een ‘toeristenmagneet’: de markt trekt gemiddeld vijfentwintigduizend bezoekers.

Maar na protesten vorig jaar heeft het stadsbestuur nu bepaald dat de Goedheiligman racistisch is. Hans Göbel, die het feest namens de Vereniging ter bevordering van de Nederlandse cultuur in Potsdam al die jaren heeft georganiseerd, zegt persoonlijk gekwetst te zijn door het stempel racisme. „Als Sinterklaas racistisch was, zouden we het niet organiseren!”

Het is zwarte Piet of geen Piet.

Maar zijn vereniging loopt de gemeentelijke subsidie van 16.000 euro mis als Sinterklaas met zijn Pieten het adventsfeest opluistert. Tegenstanders zijn onder meer de lokale Vluchtelingenraad, de vereniging Postcolonial Postdam en de Afrikaraad Berlijn-Brandenburg. Marianne Ballé Moudoumbo van de Afrikaraad noemt Zwarte Piet „duidelijk racistisch”. „In het kader van een kinderfeest is het natuurlijk zeer betreurenswaardig dat zo’n figuur optreedt.” Göbel zegt dat hij heeft nagedacht over alternatieven, maar dat hij niet kan overstappen op Pieten met roetvegen, of bonte Pieten.

Het Nederlandse evenementenbureau Stichting Sallandse Bottermarkt uit Raalte, dat behalve ambachtslieden ook Sint en Pieten levert, heeft te verstaan gegeven dat Sinterklaas nooit zonder Pieten verschijnt. En dat zwarte Piet gewoon zwart is. „Onze vereniging is het nu eenmaal niet toegestaan Nederlandse zeden en gewoonten van een andere betekenis te voorzien”, zegt Göbel. „Dus het is een zwarte Piet of geen Piet.” Pas als Nederland zijn traditie verandert, voelt Göbel zich gerechtigd Sinterklaas te laten terugkeren naar Potsdam. Met bonte Pieten, uiteraard.

    • Frank Vermeulen