‘Sharon Dijksma volgt Mansveld op’

Dijksma, de huidige staatssecretaris van Economische Zaken, is momenteel in China.

Foto: Lex van Lieshout / ANP

Sharon Dijksma gaat Wilma Mansveld opvolgen als staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws.

Dijksma (PvdA) is momenteel staatssecretaris van Economische Zaken en is mee met de Nederlandse handelsmissie naar China. Bronnen binnen de PvdA melden aan persbureau ANP dat het pas volgende week officieel bekend wordt wie Mansveld opvolgt.

Na het vertrek van een bewindvoerder is het gebruikelijk dat er na korte tijd gespeculeerd wordt over een opvolger; daarbij komen verschillende namen naar voren. Volgens NRC-verslaggever Mark Duursma zong de naam van Dijksma vanmiddag al rond in Den Haag.

Twitter avatar markduursma Mark Duursma Samsom wil nog niets zeggen over opvolging #Mansveld. Naam Sharon Dijksma zingt rond. Schultz doet wellicht begrotingsdebat zo meteen

Het is niet gebruikelijk dat een benoeming van een nieuwe bewindspersoon binnen een dag geregeld is. In deze kabinetsperiode kostte de vervanging van gevallen bewindslieden (Weekers, Verdaas, Opstelten, Teeven) altijd een paar dagen.

Als Dijksma de post van Mansveld overneemt, komt haar plek als staatssecretaris van Economische Zaken vrij. Het is nog niet bekend wie haar in dat geval zou opvolgen. Het ligt voor de hand dat dit iemand van buiten het kabinet is, waardoor het natrekken van diens achtergrond de nodige tijd zou kosten.

Eerder vandaag stapte Wilma Mansveld op als staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu naar aanleiding van de harde conclusies in het Fyra-rapport.