Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rutte wil nadenken over herschikking taken ministerie

Minister Schultz zou op Infrastructuur en Milieu voor weinig politiek moeilijke dossiers verantwoordelijk zijn.

Rutte vanavond tijdens het Kamerdebat over het aftreden van Mansveld.
Rutte vanavond tijdens het Kamerdebat over het aftreden van Mansveld. Foto ANP / Bart Maat

Premier Rutte staat na het Fyradebacle open voor “beperkte veranderingen” in de verdeling van taken op het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dat zei de premier vanavond in het Kamerdebat over het aftreden van staatssecretaris Mansveld (PvdA).

Verschillende oppositiepartijen, waaronder CDA, D66 en GroenLinks, drongen er bij Rutte op aan te kijken naar de taakverdeling tussen de staatssecretaris op I&M en de minister, Melanie Schultz van Haegen (VVD). Mansveld had naast Spoor ook Milieu, Transport, KLM en luchtvaart op haar bordje, met tal van hoofdpijndossiers op deze terreinen. Schultz zou daarentegen maar voor weinig politiek moeilijke dossiers verantwoordelijk zijn.

“Het is zoeken naar de balans”, zei Rutte. Hij zegde toe dat het kabinet zich over de portefeuilleverdeling zal beraden en dat dit kan leiden tot “beperkte veranderingen”, maar de premier verwacht “geen grote veranderingen”.

Twitter avatar markduursma Mark Duursma Rutte wil nieuwe portefeuilleverdeling laten afhangen van ervaring en talenten van opvolger #Mansveld, kan wijzigen
Twitter avatar markduursma Mark Duursma Rutte: wegen, water en Omgevingswet staan minder vaak in de krant, maar zijn daarom niet minder belangrijk. #Mansveld

Rutte ziet geen patroon in informatievoorziening

Mansveld moest vanmiddag aftreden omdat de parlementaire enquêtecommissie Fyra vandaag concludeerde dat Mansveld de Tweede Kamer op minstens één punt “onvolledig en strikt genomen onjuist heeft geïnformeerd”. Het niet goed of onvolledig informeren van de Kamer geldt als een politieke doodzonde.

Rutte herkende zich niet in het door een aantal oppositiepartijen opgeroepen beeld dat zijn kabinet de Kamer vaker onjuist en onvolledig informeert. In eerdere gevallen speelden ook andere zaken een rol, meent Rutte:

Twitter avatar markduursma Mark Duursma Rutte vindt niet dat afgetreden bewindslieden in Rutte II dat moesten doen vanwege onjuiste informatie aan Kamer. SP wel

Opvolger Mansveld ‘zo snel mogelijk’

Wanneer de opvolger van Mansveld bekend is, kon Rutte in het debat nog niet zeggen. De premier zegde toe die “zo snel mogelijk” te willen presenteren, maar benadrukte ook dat dit proces zorgvuldig moet verlopen. Net als eerder vanmiddag roemde Rutte Mansveld als een bewindspersoon die “met hart en ziel” probeerde problemen op te lossen. “Het kabinet verliest een hardwerkende en gemotiveerde collega en dat is nooit makkelijk”, aldus de premier.

De premier vond het, in tegenstelling tot D66-leider Pechtold, geen bezwaar dat Mansveld haar aftreden vanmiddag op een persconferentie bekendmaakte:

Twitter avatar markduursma Mark Duursma Rutte: er is geen regel of gebruik voor waar je je aftreden bekend maakt. #Mansveld wilde juist ruimte maken voor debat in Kamer
Twitter avatar markduursma Mark Duursma Pechtold: ik vind het vervelend dat ik tv moet aanzetten om te weten wat er gebeurt.Verklaring Kamer was hoffelijker geweest van #Mansveld