Geld voor sociaal contract van Poetin met bevolking raakt op

Het spaargeld van Rusland raakt snel op nu de olieprijs laag blijft. De regering soupeert het Reservefonds in hoog tempo op, voorspelde minister Siloeanov van Financiën in de Federatieraad, de senaat van het Russische parlement.

Nu zit nog 70 miljard dollar in dit staatsfonds, dat het afgelopen decennium steeds kon worden gevuld met de opbrengsten van de export van olie, gas en andere grondstoffen. Maar aan het eind van dit jaar is daar nog 40 miljard van over. Het ministerie van Financiën denkt volgend jaar ruim 30 miljard uit het Reservefonds nodig te hebben voor de lopende begroting. Na 2016 is het Reservefonds dus te leeg om nog te kunnen gebruiken voor de schatkist, zei Siloeanov gisteren.

Ook budgettair heeft de regering last van de lage energieprijs. De begroting voor 2016 is gebaseerd op een verwachte olieprijs van 50 dollar en een wisselkoers van 63 roebels tegen 1 dollar. Olie is nu 3 dollar goedkoper. De dollar steeg gisteren naar 65 roebel.

Net als dit jaar heeft Rusland volgend jaar een begrotingstekort van ongeveer 2,8 procent van het bruto binnenlands product. De regering hoopt dat de schade wordt beperkt door licht economisch herstel. Dit jaar krimpt de economie met bijna 4 procent; voor volgend jaar rekent ze op een recessie van 0,7 procent.

Het is voor het eerst dat president Poetin geconfronteerd wordt met zo’n serieus en voortdurend tekort. De vraag is of de krapte de sociale voorzieningen ondermijnt. Die zijn de basis van het ‘sociale contract’ dat Poetin met de Russen heeft gesloten. Na 2000 zijn de pensioenen altijd gestegen, soms zelfs meer dan de inflatie. In 2016 wordt een indexatie van 4 procent verwacht. De geldontwaarding komt dit jaar uit op 14 procent.

Poetin gaat de economische problemen te lijf met politieke maatregelen. Zo eiste hij gisteren een eind aan het rekenen in „buitenlandse valuta”. Binnen Rusland moet ook de olieprijs worden berekend in roebels, niet in dollars. Dat spoort niet met de praktijk in Rusland. De grote zakenwereld rekent sinds jaar en dag in dollars of euro’s. (NRC)