Ouattara herkozen als president Ivoorkust

Alassane Ouattara, president van Ivoorkust, heeft ruim 80 procent van de stemmen gehaald.

De president van Ivoorkust Alassane Ouattara. Foto yoan Valat/EPA

President Alassane Ouattara heeft met ruim 80 procent van de stemmen een ruime verkiezingszege behaald. Hij had meer dan de helft van de stemmen nodig om in de race te blijven.

Zijn belangrijkste tegenstrever, oppositiekandidaat Pascal Affi N’Guessan, kreeg 9 procent van de stemmen, meldt persbureau Reuters. De verkiezingen die afgelopen zondag plaatsvonden, verliepen rustig. Van te voren was de verwachting dat het onrustig zou kunnen zijn. Tijdens de vorige verkiezingen in het West-Afrikaanse land in 2010/2011 leidde verkiezingsfraude tot een burgeroorlog met drieduizend doden. Ex-president Gbagbo, die de rellen destijds uitlokte, staat daarvoor nu terecht bij het Internationale Strafhof in Den Haag.

Sinds Ouattara aan de macht is, is het land stabieler en zijn de economische vooruitzichten verbeterd. De economische groei bedraagt zo’n 9 procent en er worden weer investeringen gedaan in het land. Zo opent Heineken in 2017 een nieuwe brouwerij in Ivoorkust samen met Brassivoire.

    • Anouk Eigenraam