Paul Ryan voorgedragen als voorzitter Huis van Afgevaardigden

De Republikeinen hopen met de nominatie de onenigheid binnen de partij tegen te gaan.

Afgevaardigde Paul Ryan Foto Michael Reynolds / EPA

De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hebben vandaag Paul Ryan voorgedragen als voorzitter. In totaal stemden 200 Republikeinen voor Ryan. Zijn belangrijkste concurrent, Daniel Webster, moest het met slechts 43 stemmen doen.

Twitter avatar JakeSherman Jake Sherman VOTE COUNT: Ryan: 200
Webster: 43. Blackburn: 1. McCarthy: 1.

Dat meldt persbureau Reuters. De Republikeinen hopen hiermee onenigheid en factievorming binnen de partij tegen te gaan. De 45-jarige Ryan is nu nog Afgevaardigde voor de staat Wisconsin. In 2012 was Ryan de running mate van Mitt Romney, die uiteindelijk tijdens de presidentsverkiezing verloor van Barack Obama.

‘VS op de verkeerde weg’

In reactie op zijn nominatie zei Ryan dat de Verenigde Staten “een verkeerde weg” zijn ingeslagen. Hij kondigde aan dat hij als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden veel veranderingen zal doorvoeren. NRC-correspondent in de VS Guus Valk zegt dat met de nominatie een “crisis is afgewend”:

“De Republikeinen hebben nu eindelijk weer een echte leider voor de hoogste functie die in hun handen is. Ryan zei het voorzitterschap alleen te willen bekleden als hij massale steun zou krijgen uit zijn partij. Die lijkt hij te hebben gekregen.”

Belangrijke positie

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is een van de belangrijkste posities in de Amerikaanse politiek. Na de vicepresident is dit de volgende in lijn van opvolging. Als de president, zoals nu, uit de andere partij afkomstig is, wordt de voorzitter als oppositieleider gezien.

Vorige maand stelde Kevin McCarthy verkiesbaar voor het voorzitterschap, maar kwam daar binnen twee weken alweer op terug. Hij geldt als een uitgesproken criticus van president Obama. Hij verweet het staatshoofd een “gebrek aan leiderschap” en zijn buitenlandbeleid zou “gruwelijke consequenties” hebben gehad voor de hele wereld - “en het wordt met de dag erger.”

Volgens partijgenoten gooide McCarthy de handdoek in de ring omdat hij zichzelf niet geschikt acht om de versplinterde Republikeinse partij te verenigen. McCarthy was sinds augustus 2014 meerderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden.

Boehner bleef nog even

Boehner stapte vorige maand op, naar eigen zeggen vanwege druk uit de conservatieve vleugel van de partij. Sindsdien is het Huis van Afgevaardigden op zoek naar een nieuwe leider. Tot het zover is, blijft Boehner aan als voorzitter.

De 65-jarige Boehner werd in 2011 de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, dat samen met de Senaat het Amerikaanse Congres vormt. Hoewel de Republikeinen de afgelopen jaren steeds de meerderheid vormden in het Huis, had Boehner vaak moeite om zijn ideologisch verdeelde partij bij elkaar te houden.

    • Casper van der Veen