Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Oostenrijks hek ‘geen afsluiting’

Oostenrijk wil een hek bouwen langs de grens met Slovenië, terwijl kanselier Werner Faymann kort geleden nog heel kritisch was op het Hongaarse hek. „Het is een technische veiligheidsmaatregel.”

Het hek dat de Oostenrijkse regering langs de grens met Slovenië wil bouwen, dient om de vluchtelingenstroom te „controleren”, niet om haar te stoppen. Dat heeft de Oostenrijkse kanselier Werner Faymann gezegd.

„Het gaat niet om een afsluiting van meerdere kilometers”, zei Faymann, een socialist die in september scherp uitviel tegen zijn Hongaarse collega Orban, die langs de Hongaarse grens met Kroatië een hoog hek bouwde. „Het is een technische veiligheidsmaatregel.” Nu vluchtelingen vanwege het Hongaarse hek niet meer via Hongarije naar Oostenrijk komen, gaan ze via Slovenië. De grensovergang in Zuid-Oostenrijk is niet op de plotselinge toestroom berekend; bij het grensplaatsje Spielfeld komen per dag 10.000 tot 11.000 vluchtelingen aan. Velen hebben dagen oponthoud in Slovenië achter de rug, onder weinig hygiënische condities. In Oostenrijk moeten ze opnieuw wachten voor ze met bussen naar een overnachtingsplek of richting Duitsland worden gereden. Om de opstopping te omzeilen proberen vluchtelingen nu vlakbij de officiële grensovergang, in het open veld, Oostenrijk in te lopen.

De extreemrechtse partij FPÖ verwelkomt een hek, „zolang die niet vol gaten zit zoals een Zwitserse kaas”. De partij eist een hek om heel Oostenrijk en grijpt de toestand in Spielfeld aan om te tonen dat de regering geen greep heeft op het probleem. Mede daarom drong de conservatieve regeringspartij ÖVP op het hek aan, dat volgens vicekanselier Reinhold Mitterlehner vooral dient om „niet de indruk te wekken dat iedereen daar zomaar vrij kan doorlopen”. De regering wil tien dagen om de technische details uit te werken.