Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Oostenrijk en Slovenië willen grenshekken bouwen

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken heeft laten weten niet blij te zijn met de plannen.

Het grenshek moet de toestroom van vluchtelingen ordelijker laten verlopen.
Het grenshek moet de toestroom van vluchtelingen ordelijker laten verlopen. Foto Srdjan Zivulovic / Reuters

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner overweegt om een hek langs de grens met Slovenië te bouwen. Het land wil op deze manier de toestroom van vluchtelingen beter laten verlopen, zo schrijft persbureau Reuters.

Slovenië overweegt op zijn beurt ook de bouw van een grenshek waarmee het land de grens met Kroatië wil afsluiten. Slovenië heeft de afgelopen weken te maken met een hoge vluchtelingenstroom, sinds Hongarije ook met een hek de grens met Kroatië heeft afgesloten.

Zowel Oostenrijk als Slovenië maakt deel uit van de Schengenzone, waarbinnen mensen vrij mogen bewegen. Grenscontroles moeten daarom worden gemeld bij de Europese Commissie.

‘Niet netjes’

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere heeft in een reactie laten weten niet blij te zijn met de plannen van buurland Oostenrijk:

“Het gedrag van Oostenrijk de laatste tijd is niet erg netjes. Begin deze week zette Oostenrijk ook al duizenden vluchtelingen in het donker af aan de grens bij Paussau.”

Afghaanse asielzoekers

De laatste weken meldden zich in Duitsland ook veel vluchtelingen. Er kwamen in de tweede week van september op één dag 12.000 asielzoekers binnen. Volgens De Maiziere zitten tussen de migranten die naar Duitsland komen ook veel Afghanen:

“Afghanistan staat hier op de tweede plaats van landen van herkomst. Dat is onacceptabel. Het beleid zal er voortaan op gericht zijn zoveel mogelijk Afghanen weer te laten terugkeren naar hun land.”

De Maiziere zegt nu afspraken gemaakt te hebben met Afghanistan. Zo zouden de Afghaanse autoriteiten hebben toegezegd hun mensen binnenboord te houden. Het gaat dan vooral jongeren en mensen uit de middenklasse. Zij moeten het land weer opbouwen.