Ontwerper Alber Elbaz verlaat modehuis Lanvin

Elbaz maakte van het ingeslapen merk een succesvol luxelabel.

Archieffoto uit januari van Alber Elbaz. Foto Etienne Laurent / EPA

Modeontwerper Alber Elbaz (54) verlaat na veertien jaar Lanvin, zo maakte een woordvoerder van het Franse modehuis vandaag bekend.

De Israëlische ontwerper, die eerder voor Yves Saint Laurent werkte, maakte van het ingeslapen merk een succesvol luxelabel, dat bekend staat om de feestelijke, vrolijke, bewerkelijke en supervrouwelijke ontwerpen.

Onenigheid

Naar verluidt kwam de breuk na onenigheid tussen Elbaz en Shaw-Lan Wang, de Chinese eigenares van het label, en algemeen directeur Michèle Huiban. Elbaz schijnt een aandeel van minstens tien procent in Lanvin te hebben.

Volgens modesite Business of Fashion ging de discussie om het verwerven van extra fondsen. Het merk zette vorig jaar 250 miljoen euro om, maar het groeit minder snel dan de een paar jaar geleden. Om groei te bevorderen, zou het merk ondergebracht moeten worden bij een modeconglomeraat, maar Shaw-Lan Wang zou te hoge prijs hebben gevraagd, “en dit zou Elbaz hebben gefrustreerd.”

Klachten over ‘lawaai’

Eerder deze week beklaagde Elbaz zich tijdens een bijeenkomst in New York over het tempo in de huidige modewereld, en de invloed van Instagram op de mode:

“Wij ontwerpers hebben zijn image-makers geworden, we moeten een buzz creëren, en zorgen dat wat we maken er goed uitziet op een foto. Het telefoonscherm moet schreeuwen. Lawaai is het nieuwe ding, lawaai is cool. Soms is het belangrijker dat een jurk er goed uitziet op een foto, dan op een lichaam.”

Raf Simons

Opmerkelijk is dat Elbaz binnen een week de tweede ontwerper is die weggaat bij een groot huis. Vorige week donderdag verliet Raf Simons Christian Dior, officieel omdat hij meer tijd wilde voor zijn eigen label en zijn privéleven, al wordt ook gezegd dat het hem frustreerde dat hij de vormgeving van de Dior-winkels niet naar zijn hand kon zetten. Elbaz wordt al genoemd als mogelijk opvolger van Simons bij Dior.

De mannenmode van Lanvin wordt ontworpen door de Nederlander Lucas Ossendrijver. Voor zover bekend, blijft hij bij het label.

    • Milou van Rossum