Nationale Vogelverkiezing

De ‘schijtreiger’: zo wordt de blauwe reiger ook wel genoemd in Noord-Brabant. Geen vleiende bijnaam, maar toch heeft deze vogel het geschopt tot de top-10 van de Nationale Vogelverkiezing die radio- en tv-programma Vroege Vogels organiseert, samen met Vogelbescherming Nederland. Sinds afgelopen juni hebben ruim 11.000 mensen hun stem uitgebracht op een longlist van 28 vogels; begin september werd de top-10 bekendgemaakt. Die bevat naast de blauwe reiger vooral vogels in de categorie ‘klein en schattig’, zoals de roodborst, de koolmees en de huismus. De enige andere uitschieter van formaat is de ooievaar. Elke vogel heeft zijn eigen ambassadeur; zo is zanger Syb van der Ploeg van De Kast gruttosupporter. Begin november wordt de uitslag bekendgemaakt, stemmen kan via vroegevogels.nl.

    • Martine Kamsma