Tweede Kamer roept het kabinet op de koning zwaarder te belasten

De koning moet meer belasting gaan betalen, met name over zijn vermogen. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met een motie die daartoe oproept. In de motie wordt het kabinet opgeroepen voorstellen te doen „hoe de belastingvrijstellingen van de koning, de koningin en de voormalige koningin ongedaan kunnen worden gemaakt”.

SP, PvdA en D66 (samen 65 zetels) dienden de motie eerder deze maand in bij het debat over de begroting van de Koning. In de meerderheid die zich achter de motie schaarde, was vooral de steun van PvdA opmerkelijk. Als regeringspartij staat ze immers dichter bij de Kroon dan als oppositiepartij. Coalitiegenoot VVD, die eerder ook vond dat de koning inkomstenbelasting moest betalen, vindt dat nu niet meer en stemde tegen.

Aan de motie ligt nogal wat ongenoegen ten grondslag. Zo is er irritatie over de vele fiscale vrijstellingen voor het Koninklijk Huis, en dat voor een vermogende familie als de Oranjes. Daarbij komen onverwacht hoge overheidsuitgaven voor renovatie van Paleis Huis ten Bosch en de koninklijke zeilboot. En dan is er nog het verlangen om de koning fiscaal hetzelfde te behandelen als zijn onderdanen.

Overigens is het zeer waarschijnlijk dat het kabinet de motie niet uitvoert. Dat concludeerde na een ambtelijke studie al dat alles bij het oude kan blijven. (NRC)