Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Minister Plasterk ‘wint’ Big Brother Award

De minister krijgt de prijs voor zijn omstreden afluisterwet.

Minister Ronald Plasterk heeft een Big Brother Award gewonnen van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom.
Minister Ronald Plasterk heeft een Big Brother Award gewonnen van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Foto Martijn Beekman/ANP

Minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is ‘winnaar’ geworden van de Big Brother Award voor grootste privacyschender van het jaar. Deze prijs wordt jaarlijkse uitgereikt door burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Plasterk krijgt de award voor zijn zogenoemde afluisterwet, een wet die Nederlandse inlichtingendiensten de bevoegdheid moet geven om meer af te luisteren.

De Publieksprijs is een van de twee Big Brother Awards die de burgerrechtenorganisatie jaarlijks uitreikt. Elke Nederlander kan hiervoor een kandidaat aandragen, waarna een tweede stemronde volgt met de drie meest genoemde namen. Minister Plasterk kreeg uiteindelijk 57 procent van de stemmen. De andere genomineerden waren zorgverzekeraar Achmea en softwarebedrijf Microsoft.

Reactie Plasterk

Bits of Freedom laakt de houding van Plasterk die volgens hen weigert te luisteren naar ‘enige vorm van kritiek op het omstreden afluisterplan’. In een reactie liet Plasterk vanavond in een “acceptance speech” weten dat hij trots is voor het werk dat hij heeft verricht als politiek verantwoordelijke voor de AIVD. “Dat er de afgelopen tien jaar in Nederland geen grote terroristische aanslag heeft plaatsgevonden gaat niet vanzelf”, aldus de minister. Verder zei Plasterk in de toespraak:

“Als politieke baas van de AIVD sta je voor een organisatie die het wettelijke recht ja zelfs de plicht heeft om privacy aan te tasten wanneer dat noodzakelijk is voor de nationale veiligheid. We doen dat met recht en reden, ik ben er trots op dat we het doen, en ik ga me niet verontschuldigen dat we goed zijn in wat we doen.”

Politieke voorgangers

De PvdA-politicus is niet de eerste minister die de award krijgt. Eerder al won voormalig minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) de prijs drie maal. Ook de ministers Guusje ter Horst (PvdA), Rita Verdonk (VVD) en Piet Hein Donner (CDA) viel deze ‘eer’ ten deel.

Plasterk was ook genomineerd voor een tweede Big Brother Award. De Expertprijs - waarbij de winnaar wordt aangewezen door een groep privacydeskundigen - ging echter naar de Nationale Politie. Zij ontvingen hun nominatie voor het voorstel om politiewerk uit te voeren op basis van data die crimineel gedrag voorspelt. De derde kanshebber was het Hengelose Van Der Valk Hotel dat volgens Bits of Freedom ‘structureel en vrijwillig’ namenlijsten van gasten doorspeelt aan de politie.

Positieve privacy

De burgerrechtenorganisatie reikt woensdagavond tevens de Felipe Rodriguez Award uit aan Max Schrems, een Oostenrijker die zich inzet voor de privacybescherming van Europeanen. De positieve prijs is genoemd naar de onlangs overleden medeoprichter van internetprovider XS4ALL en een van de initiators van de Nederlandse tak van Bits of Freedom.