Macintosh verkoopt Britse winkelketens

Met de verkoop van de schoenenwinkels kan het bedrijf 17 miljoen euro aan schulden aflossen.

Schoenenwinkel Dolcis is onderdeel van Macintosh. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Winkelbedrijf Macintosh heeft 17 miljoen euro overgehouden aan de verkoop van zijn Britse winkelketens. Daardoor kan voor datzelfde bedrag aan schulden worden afgelost.

Macintosh, moederbedrijf van winkels als Dolcis, Manfield en Kwantum, presenteerde vandaag zijn kwartaalcijfers. De nettoschuld van het bedrijf bedraagt ruim 82 miljoen euro. Macintosh probeert nu bedrijfsonderdelen te verkopen om schulden af te lossen.

De verkoop van de Britse schoenenwinkels Brantano en Jones Bootmaker resulteert wel in een boekverlies van 53 miljoen euro. Macintosh had beleggers eerder deze maand al voorbereid op een tegenvallende opbrengst, maar ging toen nog uit van een tegenvaller van tussen de 40 en 50 miljoen euro.

Kwartaalcijfers

Macintosh zag in het derde kwartaal de totale omzet met 5 procent afnemen tot 108,4 miljoen euro. Dat kwam vooral doordat de onderneming ruim 11 procent minder vestigingen telde. Daarvoor gecorrigeerd nam de omzet met 1,8 procent toe.

Herstel bedrijfsresultaat

Los van de verkoop van de Britse winkels rapporteerde het bedrijf een kwartaalverlies van 3,6 miljoen euro, vorig jaar was dat verlies in dezelfde periode nog 6,2 miljoen euro.

Volgens bestuursvoorzitter Kurt Staelens is de resultaatverbetering mede te danken aan een verbetering van de organisatie. De winkels worden directer aangestuurd en hebben hun collecties meer afgestemd op de wensen van de klant.

Na de verkoop van de Britse activiteiten wil Macintosh ook nog Kwantum van de hand doen. De tot dusver verkochte onderdelen brachten in totaal netto 36 miljoen euro op.

    • Etienne Verschuren