Eindhoven mag uitbreiden

Eindhoven Airport mag tot 2020 stapsgewijs met circa 15.000 vliegbewegingen doorgroeien naar 43.000 starts en landingen per jaar. Wel wordt het aantal vluchten na 23.00 uur en op zondagochtend beperkt. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) en minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) dat ze het belangrijk vinden dat de groei en ambitie van Eindhoven „in balans” zijn met de overlast en de geluidshinder voor omwonenden. In 2017 mogen er tussen 23.00 en 23.30 uur nog zes vliegtuigen landen, in het Luchthavenbesluit uit 2014 waren dat nog acht vliegtuigen. Eindhoven is met 4 miljoen passagiers het tweede vliegveld van Nederland. Samen met Lelystad Airport neemt het een deel van de groei van Schiphol over, dat zich hierdoor in het internationale vliegverkeer sterker kan profileren als een luchthaven met veel transferverbindingen. (NRC)