Live: onderhoud aan ISS tijdens ruimtewandeling

Twee astronauten zijn bezig met een 6,5 uur durende ruimtewandeling.

Lindgren aan het begin van de 6,5 uur durende ruimtewandeling. Foto NASA/AFP

Astronauten Scott Kelly en Kjell Lindgren zijn bezig met een ruimtewandeling. Ze plegen onderhoud aan het internationale ruimtestation ISS. Volgens AP hebben ze heel wat werk te verrichten.

De grote robotarm wordt gesmeerd, kabels worden gelegd, er wordt isolatiemateriaal verwijderd van een elektrische installatie en er wordt een ‘deken’ geïnstalleerd op een instrument dat antimaterie moet detecteren. De missie liep enige vertraging op toen Lindgren per ongeluk de watertoevoer van zijn pak te vroeg inschakelde. Mission Control is extra voorzichtig met de pakken nadat twee jaar geleden een astronaut tijdens een ruimtewandeling bijna verdronk toen koelwater in zijn helm terechtkwam.

Kelly zit al in het ISS sinds maart en blijft daar tot maart volgend jaar. Hij verbreekt in de komende uren het NASA-record voor langste aanwezigheid in de ruimte. Dat stond op 215 dagen. Er is langer iemand in de ruimte geweest: de Rus Valery Polyakov, die 14 maanden in het oude Mir-station verbleef. Overigens verblijft een andere Rus, Mikhail Kornienko, al net zo lang in het ISS als Kelly.

Volg de werkzaamheden op de Twitterpagina van het ISS:


    • Bastiaan Nagtegaal