Lenin leeft verder als Darth Vader

Een Oekraïense kunstenaar behoedt een Lenin-beeld voor vernietiging door de Sovjetleider te transformeren in Darth Vader.

Lenin/Darth Vader-beeld in Yuzhne. Foto REUTERS/Yevgeny Volokin

Vladimir Iljitsj Lenin en Anakin Skywalker zijn beiden als goed bedoelende helden overgelopen naar het rijk van het kwaad. Lenin zette een totalitair regime in de steigers. Skywalker veranderde van een bewaker van vrede en gerechtigheid in de genocidale Darth Vader, in de Amerikaanse epische filmserie Star Wars.

Vorige week bleek hoe de fictieve slechterik de historische te hulp is geschoten. Nadat het Oekraïense parlement in april van dit jaar een wet heeft aangenomen die verheerlijking van het communisme verbiedt, ging het snel met de ontmanteling van honderden standbeelden gemaakt in Lenins eer. Niet tot ieders geluk. Fabrieksarbeiders in Yuzhne, vlakbij havenstad Odessa, wilden hun Lenin-beeld niet kwijt. Kunstenaar Alexander Milov kwam met een oplossing: met een titaniumlegering transformeerde hij het Lenin-beeld in Darth Vader.

Hoewel Vader kwaadaardig is, bestaat er geen wet in Oekraïne tegen de verheerlijking van fictieve personages uit Hollywoodproducties.

Het is een effectieve vorm van erfgoedbescherming, want de buitenste laag van het beeld kan er weer af, voor als Lenin ooit terugkeert naar het rijk van het goede. Dat is niet louter denkbeeldig: zo gaat het momenteel in buurland Rusland met de grondlegger van het reëel bestaande socialisme.

Is het een stap terug, van historisch naar fictief personage? Misschien, maar het vernieuwde standbeeld biedt wel een plus ten opzichte van het oude beeld: in zijn helm zit apparatuur die omstanders gratis wifi levert.

Het is overigens niet de eerste keer dat Darth Vader in Oekraïne opduikt als antwoord op machinaties van de nationale politiek. Bij de presidentsverkiezingen schoof de Oekraïense ‘internetpartij’ hem naar voren als kandidaat, met een mooi verkiezingsspotje dat nog altijd via youtube is te zien. De kiescommissie accepteerde de kandidatuur niet, dus blijft onbekend hoeveel Oekraïeners hem daadwerkelijk als president willen hebben.

    • Pieter van Os