Kabinet wil export van honden naar Israël stoppen

Bijtende Israëlische legerhond Foto AP

Het kabinet wil de export van zogenoemde diensthonden aan banden leggen. Dat zei minister Ploumen (Buitenlandse Handel, PvdA) gisteren tegen de Tweede Kamer. Aanleiding is berichtgeving van NRC, deze week, over de levering van Nederlandse honden aan het Israëlische leger. De honden bijten in de bezette gebieden geregeld Palestijnse burgers.

„De berichten geven alle aanleiding om stappen te ondernemen”, aldus Ploumen. „Allereerst zal het ministerie meteen contact opnemen met de bedrijven [die diensthonden exporteren, red.] en met hen de richtlijnen voor maatschappelijk ondernemen bespreken.”

De minister stelde vast dat de diensthonden niet vallen onder de Europese exportrestricties voor strategische goederen. „Maar daar wil ik me niet bij neerleggen, gegeven de zorgen die er in de Kamer en de regering leven. Ik ga onderzoeken of het haalbaar is om een nationale regeling op te stellen die gaat over de export van dit type honden.” De minister wil ook met Europese collega’s bespreken „of we hier samen iets aan kunnen doen”.

Volgens Tonny Boeijen, eigenaar van Four Winds K9 in Brabant, levert hij „90 procent” van de honden die opereren in het Israëlische leger. Volgens Israëlische militaire bronnen worden verreweg de meeste honden ingezet om mensen op te sporen en aan te vallen.

PvdA, D66, SP en GroenLinks verklaarden maandag al dat het kabinet een einde moet maken aan de export van honden naar Israël, wegens vrees dat de honden worden ingezet bij mensenrechtenschendingen. Ook Palestijnse vertegenwoordigers drongen hier op aan.

Kamerlid Fred Teeven (VVD) suggereerde gisteren dat Ploumen Israël zou aanspreken over bijtende honden, „voordat je een goedlopend bedrijf de nek omdraait”.

De hondenleverancier in Brabant wil niet zeggen of het ministerie al contact heeft opgenomen.

    • Leonie van Nierop