Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Amerikaanse militaire zeppelin losgebroken

De lange kabels aan de zeppelin lieten een spoor van vernieling achter.

Een Amerikaanse legerzeppelin
Een Amerikaanse legerzeppelin Foto John Hamilton / Reuters

Het Amerikaanse leger zat vandaag enkele uren achter een militaire zeppelin aan. Het luchtschip brak woensdagochtend lokale tijd los van een militaire basis bij Aberdeen in de staat Maryland. Inmiddels is het gevaarte neergekomen op de grond.

Twitter avatar JonMeyerWNEP Jon Meyer BLIMP DOWN: State Police report #blimp is down in Montour county near Muncy. We got this photo from viewer there. https://t.co/9vXuAwJA1Z

Dat heeft het Amerikaanse leger bevestigd, meldt persbureau Reuters. De zeppelin kwam neer in ruraal gebied in Montour County, in de staat Pennsylvania. Bij de landing vielen voor zover geen gewonden.

Het 73 meter lange luchtschip - enkele meters langer dan een Boeing 747 - vloog van Maryland naar buurstaat Pennsylvania. Volgens het Pentagon heeft het leger geen actie ondernomen om hem neer te halen; onduidelijk blijft hoe hij uiteindelijk is neergekomen. De zeppelin is uitgerust met radarapparatuur.

Het gevaarte kwam los toen de kabels braken waarmee hij vast zat aan de grond. Het Amerikaanse ministerie van Defensie stuurde twee F-16’s de lucht in om het te zoeken. Burgers werd opgeroepen het alarmnummer te bellen als ze de zeppelin zagen.

Spoor van vernieling

De lange kabels, die nog aan de zeppelin bevestigd waren, zorgden voor schade aan elektriciteitsmasten. Op verschillende plaatsen is de stroom daardoor uitgevallen; volgens het lokale energiebedrijf zitten zo’n 20.000 mensen zonder stroom.

Twitter avatar jmvfc8 Joppa-Magnolia VFC The blimp from @USAGAPG has come off its tether. If you see it on the ground, call 911. Here’s what it looks like. https://t.co/mRHhpJdfHU

Een twitteraar stuurde deze video van de zeppelin; dit zou zijn gefilmd in het plaatsje Bloomsburg.

Twitter avatar FPCreasy Fisher P Creasy @ABC @GMA Landed in bloomsburg right by my school. Knocked out the power at CMVT. https://t.co/WLJydKVf2I

Het luchtverkeer in de Verenigde Staten zou volgens Amerikaanse autoriteiten niet in gevaar zijn geweest. De zeppelin was onderdeel van een 2,7 miljard dollar (2,4 miljard euro) kostend militair project.