Kamer ontgoocheld over conclusies Fyra-commissie

SP vindt dat staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) “op deze manier wel erg veel gele kaarten verzamelt”.

Foto ANP / Bart Maat

Vanuit de Tweede Kamer komen geschokte reacties op de harde conclusies van de parlementaire enquêtecommissie Fyra. “De reiziger had het nakijken”, vindt coalitiepartij PvdA. De SP vindt dat staatssecretaris Mansveld “op deze manier wel erg veel gele kaarten verzamelt”.

De Kamerleden reageren op het vanmiddag gepresenteerde rapport, waarin de enquêtecommissie NS en de achtereenvolgende bewindslieden als de hoofdschuldigen aanwijzen voor het mislukken van het vervoer op de hogesnelheidslijn van Amsterdam naar Brussel. Het belang van de reiziger was ondergeschikt aan andere belangen. De staat was meer geïnteresseerd in de financiële opbrengsten, NS wilde vooral de monopoliepositie op het spoor behouden, concludeert de commissie.

Eric Smaling (SP) spreekt van “één groot fiasco, voor de treinreizigers, de politiek en de schatkist”. Het SP-Kamerlid vindt dat staatssecretaris Mansveld (PvdA), die de Kamer volgens het rapport onvolledig en onjuist heeft geïnformeerd, beter kan vertrekken:

“Staatssecretaris Mansveld verzamelt op deze manier wel erg veel gele kaarten. Daar kun je niet eeuwig mee in het veld blijven lopen.”

Wachten op reactie Mansveld

Het is nog niet precies duidelijk wanneer Mansveld op het rapport gaat reageren. PvdA-leider Samsom en vicepremier Asscher kwamen vanmiddag op het ministerie van Sociale Zaken bij elkaar om over de conclusies van het rapport te spreken. Het is onduidelijk of Mansveld zich later bij de twee zou hebben gevoegd.

Kamerleden van de oppositie verwachten dat Mansveld voor 16.00 uur met een verklaring komt aangezien dan het Kamerdebat over de begroting van haar ministerie begint, twittert onze redacteur Mark Duursma:

Twitter avatar markduursma Mark Duursma #Fyra. Kamerleden CDA en D66 verwachten verklaring van Mansveld voor begrotingsdebat om 16.00 uur

‘Bijna alles wat ging mis’

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland stelt dat in het Fyra-dossier sinds 2002 “financiële belangen centraal hebben gestaan”. De enquêtecommissie trekt “stevige conclusies”, vindt hij. “Bijna alles wat mis kon gaan, is misgegaan”:

“Het is nu zaak om treinen voordat ze gaan rijden beter te controleren, om de relatie tussen NS, Prorail en de Staat fundamenteel te herzien en de inspectie actiever te laten optreden.”

De VVD vindt dat het rapport “aan duidelijkheid niets te wensen overlaat”. Kamerlid Betty de Boer zegt dat het “schokkend” is “hoeveel steken zowel de NS als opeenvolgende kabinetten hebben laten vallen” en dat duidelijk is “dat er op tal van terreinen heel veel moet gebeuren”.

Samenvatting Fyrarapport

Oppositiepartijen GroenLinks en SP zijn hard in hun oordeel. Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) vindt dat “opeenvolgende bewindspersonen en NS- en KLM-bobo’s maar wat hebben aangeklungeld”. Het CDA vindt dat de commissie “harde politieke oordelen” velt. “Het is overduidelijk dat de belangen van de reiziger in hoge mate tekort zijn gedaan door fouten en verkeerde beslissingen van zowel de staat als de NS”, aldus Kamerlid Martijn van Helvert.

NS: ambities en beloften niet waargemaakt

De NS reageerde vanmiddag door de stellen dat de organisatie haar ambities en beloften rond de Fyra niet heeft kunnen waarmaken en belooft beterschap in de toekomst:

“NS wil de lessen van het onderzoek naar de Fyra gebruiken om verdere verbeteringen door te voeren. NS zal daarbij ook goed luisteren naar de uitkomsten van de politieke beraadslagingen en de aanbevelingen van de commissie.”

    • Pim van den Dool