Kabinet neemt meer tijd voor akkoord opvang illegalen

Het wachten is op de uitspraak in twee juridische procedures, die vermoedelijk in december zullen zijn.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff tijdens het wekelijkse Vragenuurtje in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Foto: Martijn Beekman / ANP

Het kabinet neemt meer tijd om overleg te voeren met gemeenten over de tijdelijke opvang van illegalen. Dat heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asiel laten weten aan de Tweede Kamer.

Dijkhoff wilde voor 1 november een bestuursakkoord sluiten over een nieuwe aanpak, maar die deadline komt te vroeg. Er wordt nog gewacht op de uitspraak in twee juridische procedures; naar verwachting zullen die in december zijn.

De twee zaken lopen voor de Raad van State en voor de Centrale Raad van Beroep. De vraag is in hoeverre de Staat volgens internationale verdragen onvoorwaardelijke opvang moet regelen voor illegalen in Nederland.

Maanden overleg over opvang

De staatssecretaris en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) overleggen al enkele maanden over de opvang van mensen zonder verblijfsrecht, ook wel bekend als de bed- bad- en broodregeling.

In april was er anderhalve week crisisoverleg nodig voordat regeringspartijen VVD PvdA tot een compromis konden komen. Afgesproken werd dat alleen de vijf grote steden nog een vorm van tijdelijke opvang van illegalen krijgen. Ook werd besloten dat er een terugkeerlocatie komt in Ter Apel.

    • Sjoerd Klumpenaar