Je hoofd raakt onnodig vol

De Kenniskermis – overleven in een zee van informatie. Veelbelovende titel en ondertitel, eindelijk een boek dat andere boeken letterlijk overbodig gaat maken. Zou je denken. Had Bart Flos maar daadwerkelijk het boek geschreven dat leert om informatie te filteren, het goede te onthouden en het overbodige te vergeten. Helaas belooft de kaft meer dan in het boek wordt waargemaakt. Het gaat in het begin al mis wanneer hij het nodig vindt het prima werk van Bill Bryson en Malcolm Gladwell over te doen en gaat uitleggen hoe groot het heelal is. Waarom? Om alles in perspectief te plaatsen, schrijft hij, maar zo raakt je hoofd pas echt onnodig vol. Daar komt bij dat Flos zijn eigen adagium van bondig formuleren en veel herhalen in het boek toepast. Zo zou je beter onthouden. Wellicht, maar echt overleven in een zee van informatie doe je door juist veel te vergeten. En het is niet zo dat simpel schrijven leidt tot beter onthouden – wel tot irritatie. Heel mooi schrijven, en dat kan in hele lange zinnen, zorgt pas dat je iets onthoudt. Helaas is Flos dat talent niet gegeven. Het boek biedt vooral veel informatie om weer te vergeten.