Opinie

    • Janneke Vreugdenhil

Janneke Vreugdenhil Halloumi met chilisaus

illustratie jet peters

Nigella Lawson is dol op halloumi; ik kan me geen boek van haar herinneren waarin dit Cypriotische piepkaasje niet voorkwam. In Simply Nigella duikt hij ook weer op, onder andere gegrild met een pittig-zoete chilisaus. Een snelle hap voor twee.

Snijd 2 chilipepers met zaad in ringetjes. Verwijder van de derde de zaadjes en snijd de peper in kleine stukjes (dit om de volle scherpte te krijgen; verwijder desgewenst meer zaadjes). Doe de pepers in een kleine pan met dikke bodem, samen met de honing, en knijp er 1 theelepel limoensap van een limoenhelft boven uit. Zet de pan op de kleinste pit van het fornuis en breng de inhoud aan de kook. Zet het vuur laag en laat alles 4 minuten sudderen. Roer regelmatig en houd de pan in de gaten, anders schuimt de inhoud over de rand. Neem de pan van het vuur. Leg op twee borden enkele slabladeren en schenk hier net zoveel olie over als je wilt. Snijd de ongebruikte limoenhelft in parten en leg desgewenst op elk bord een partje. Snijd het blok halloumi in 8 stukken en verhit een koekepan van gietijzer of met dikke bodem. Leg de plakken in de hete pan en bak ze zonder olie 30-60 seconden, tot de onderkant bruine strepen heeft; keer de plakken om en bak de andere kant tot die ook her en der bruin is. Leg de halloumi op de sla en lepel de lippenstiftrode stukjes chilipeper in hun honingglazuur over de kaas. Eet het gerecht direct.

    • Janneke Vreugdenhil