Internetvrijheid loopt wereldwijd wederom terug

Volgens de Amerikaanse NGO Freedom House is de censuur het grootst in China, Syrië en Iran.

Een vrouw protesteert tegen internetcensuur in China tijdens een internet-evenement in Duitsland in maart. Foto: Ole Spata / EPA

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar neemt de internetvrijheid in de wereld af. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Niet-Gouvernementele Organisatie Freedom House, dat vandaag naar buiten is gebracht.

Elk jaar onderzoekt Freedom House de internetvrijheid in 65 landen. De censuur van internet is het grootst in China, gevolgd door die in Syrië en Iran. Maar volgens de organisatie is er sprake van een wereldwijde trend van toenemende censuur door regeringen.

Verontrustende cijfers

Het onderzoek zet een aantal verontrustende cijfers op een rijtje. In 40 van de 65 landen werden er mensen gevangen genomen voor het delen van politieke, sociale of religieuze content. Van de drie miljard mensen die toegang hebben tot internet leeft 47 procent in landen waar individuen zijn aangevallen of vermoord om hun digitale activiteiten.

Censuur ook in westerse landen

Opvallend is dat de internetvrijheid in Frankrijk zich op hetzelfde niveau bevindt als in Hongarije en Georgië. In het land zijn sinds de terroristische aanslag op Charlie Hebdo door de overheid maatregelen getroffen om “verdacht gedrag” uit te bannen. Onder het mom van veiligheid zijn daar volgens Freedom House inbreuken gedaan op de privacy van internetgebruikers.

De internetvrijheid in Nederland is niet onderzocht door Freedom House.

Ook persvrijheid loopt terug

Freedom House publiceerde eerder dit jaar al een onderzoek over de wereldwijde persvrijheid. Uit dit onderzoek uit april bleek dat de mondiale persvrijheid het laagste punt heeft bereikt sinds 1999. Slechts 14 procent van de wereldbevolking leeft volgens dat onderzoek in een ‘vrij’ land. Van de 199 landen en territoria neemt Nederland plek drie in, na Zweden en Noorwegen.

    • Etienne Verschuren