In beeld

In ‘Spectre’ kan Bond de wereld weer aan

‘Je bent maar een vlieger, dansend in de orkaan”, mompelt de stervende schurk Mr. White tegen James Bond. Het tegendeel is waar: Spectre, de 24ste Bondfilm, markeert de triomfantelijke terugkeer van een rebelse, actieve en soms even grappige James Bond. Een verademing na de broeierige huilebalk die hij was geworden: deze 007 kan in zijn witte smoking de wereld weer aan.
Daniel Craig (1968) speelt in Spectre voor de vierde keer James Bond, maar voor het eerst staat hij ook op de titelrol als een van de producenten van de film. Craig wilde vanaf het begin meer zijn dan alleen het gezicht van Bondfilms, vertelt hij in een hotel in Londen waar hij promotie doet voor Spectre: „Toen ik de rol kreeg, heb ik direct gezegd dat ik betrokken wil zijn bij alle aspecten van de film. Ik wil overal over meepraten. Gelukkig heb ik die kans ook gekregen. Ik praat mee over het scenario, over hoe de film eruit moet zien, de keuzes van de acteurs, de kostuums, tot de filmposter aan toe. Ik vind het prachtig om de hoofdrol te mogen spelen, maar nog mooier is het om onderdeel te zijn van het team.”
Spectre is een Bond volgens het boekje met vooral veel actie op glamoureuze locaties. De film maakt niet al te veel tijd voor de traumatische jeugdherinneringen van Bond, die in voorganger Skyfall nog een prominente rol speelden. Dit is eindelijk weer eens een Bond die niet opzichtig leent bij concurrenten. Quantum of Solace schurkte aan tegen de nerveuze montagestijl van de Bourne-films van Paul Greengrass. Skyfall probeerde drie jaar geleden aan te haken bij de hyperserieuze en zwaarmoedige Batmanfilms van Christopher Nolan. Die film was de succesvolste in de hele Bondreeks – met een wereldwijde opbrengst van een miljard dollar. Dat geeft zelfvertrouwen en dat zal een factor zijn geweest bij de keuze om Bond nu weer eens Bond te laten zijn – inclusief de nodige verwijzingen naar eerdere Bondfilms. Maar die verwijzingen zijn weer niet zo talrijk dat alleen ingewijden het nog kunnen volgen en de reguliere filmkijker afhaakt. De film bedient zo op een tamelijk ingenieuze manier op hetzelfde moment twee soorten publiek.
Niet alleen merken, ook overheden verbinden zich graag aan Bond. Toen filmproducent Sony vorig jaar was gehackt en interne mails uitlekten, bleek dat Mexicaanse autoriteiten Sony (het moederbedrijf achter de Bondfilms) en filmstudio MGM 20 miljoen dollar wilden betalen om het script voor Spectre te herschrijven. Het doel: Mexico er beter uit te laten komen. Het land wilde zijn slechte imago – corruptie, drugskartels – opvijzelen. In ruil voor geld zou Mexico een rol voor een Mexicaanse actrice hebben geëist. De schurk moest daarentegen juist níét Mexicaans zijn. Het is niet duidelijk of de filmmakers inderdaad 20 miljoen dollar hebben gekregen, maar vaststaat dat het script is aangepast en dat de Bondgirl inderdaad een Mexicaanse actrice is Stephanie Sigman (1987).
Spectre is een tamelijk klassieke Bond, met veel actiescènes op exotische locaties van Mexico tot Tanger en de Oostenrijske Alpen. De film graaft minder in Bonds psyche en zijn troebele verleden dan voorganger Skyfall.
De grote Bondschurk wordt nu voor de vierde keer op rij gespeeld door een prominent acteur met een stevig accent, die Engels niet als moedertaal spreekt: Deen Mads Mikkelsen in Casino Royale, Fransman Mathieu Amalric in Quantum of Solace, Spanjaard Javier Bardem in Skyfall en nu Oostenrijker Christoph Waltz (1956) in Spectre. Vreemd blijft toch het griezeligst.
Ook Rome is uitgekozen als locatie in 'Spectre'. In de Italiaanse hoofdstad wordt Bond, aan de oever van de Tiber, achtervolgd door Bondschurk 'Mr. Hinx'.
Bondschurk 'Mr. Hinx' wordt gespeeld door de Amerikaanse worstelaar David Bautista (1969), in 'Spectre' ook verantwoordelijk voor de ontvoering van Bondgirl en gangsterdochter Madeleine Swan, gespeeld door Française Lea Seydoux (1985)
Auto’s zijn een wezenlijk onderdeel van de Bondfilms. Al vanaf de jaren zestig is Aston Martin dé Bondauto, maar langzamerhand kreeg James Bond de beschikking over een breder wagenpark. In Spectre rijdt hij in een Aston Martin DB10, een exclusieve sportauto die speciaal voor de film is ontwikkeld en waarvan tien exemplaren zijn gebouwd.
Het seksisme dat de Bondreeks van oudsher aankleeft wordt langzaam maar zeker aangepast. In Spectre belandt Daniel Craig (47) in bed met Monica Belluci (51) – zowaar geen vrouw die twintig jaar jonger is dan de held. Ze hebben twee scènes samen.
.
Net als in 'Skyfall' komt het gevaar in 'Spectre' van digitale surveillance. MI6 moet ditmaal fuseren met MI5, waardoor M., gespeeld door de Engelse acteur Ralph Fiennes (1962), onder de jonge, arrogante C. valt.
In het grootste deel van de film trekt James Bond op met gangsterdochter Madeleine Swann, gespeeld door Lea Seydoux.