Illegaal graffiti spuiten is nu een te groot risico

Joost Zwanenburg (30) is graffitikunstenaar. Hij maakt werk in opdracht en schildert onder meer gevels in verschillende steden. Samen met zijn vriendin woont hij antikraak in een oude fabriek in Amsterdam.

in

‘Ooit ben ik begonnen met illegaal spuiten, sinds vijf jaar kan ik er ook van leven. Eind 2009 heb ik een galerie/winkel opgezet, daarnaast maakte ik werken in opdracht. Inmiddels werk ik alleen in opdracht, bijvoorbeeld door het maken van muurschilderingen, het zetten van een piece in een kinderkamer of het geven van een graffiticursus op scholen. Ik noem mezelf ook wel commercieel kunstenaar, omdat ik goed verdien met de werken die ik maak. Ik ben zakelijk wat handiger dan de traditionele graffitiartiest.

„Zelden spuit ik nog illegaal, ik kan het niet riskeren een nacht niet thuis te komen omdat ik ben gesnapt. Stel dat ik de volgende dag naar een opdrachtgever moet, ik kan het niet maken om niet op te komen dagen.

„Per klus krijg ik heel verschillend betaald. Afgelopen week heb ik een muurschildering op een gevel in Alphen aan den Rijn gemaakt, daar krijg ik zo’n 5.000 euro bruto voor. Voor het spuiten van een muurtje in een kinderkamer reken ik 250 tot 300 euro. Soms vragen mensen om de gekste combinaties: dan moet er een Spongebob én een Nemo op de muur.

„Het fijne van mijn werk is dat ik mijn tijd zelf kan indelen, daardoor heb ik veel vrijheid. Sommige weken zijn heel druk, in Alphen had ik een dure hoogwerker gehuurd dus dan maak je lange dagen, ook al is het koud en regent het. Maar als ik bij mensen thuiskom, drink ik wat koffie en ga ik een paar uurtjes een muurtje spuiten. Daarna zit mijn werkdag er op en ga ik lekker wat anders doen.”

uit

‘Ik hou van reizen en goed uit eten gaan, maar ik ben ook best gierig als het om dat soort dingen gaat. Het leukste is om zo goedkoop mogelijk de leukste vakantie te hebben, dus als we op reis gaan kijk ik altijd naar de aanbiedingen en zoeken we onderdak via Airbnb.

„Toch ga ik ook weer niet voor de allergoedkoopste optie, zoals bijvoorbeeld een hostel, die tijd is geweest. Het moet wel leuk blijven. Dat geldt ook voor eten buiten de deur. In Amsterdam heb je heel veel plekken waar je goedkoop en lekker kunt eten, dus dan vind ik het zonde om 100 euro uit te geven aan een diner.

„Voor snel en lekker eten gaan we daarom meestal naar de Zeedijk, daar is altijd wel wat te vinden. En als mijn vriendin en ik een uitschieter willen maken gaan we bijvoorbeeld naar Bar Spek in Amsterdam West. Mijn vriendin heeft altijd een hele lijst met restaurants waar ze nog wil eten.

Minder zonde van mijn geld vind ik het kopen van spullen voor ons interieur. Laatst heb ik een koffiemachine kunnen ruilen voor een muurschildering, dat vond ik best schappelijk. Er moest alleen nog een koffiemaler van 600 euro bij dus toen werd het eigenlijk wel weer wat duur.

„Maar als het goed is kunnen we er wel de komende tien jaar mee vooruit. Dat geldt ook voor de lamp van Jielde (500 euro), die vonden we heel mooi dus ondanks de prijs kochten we hem toch.”