Ik gaf me over aan het onbekende

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Monique Teggelove (49) was directiesecretaresse, maar trok de wijde wereld in. Nu is ze de eigenaar van een reisbureau in Mali.

Dieptepunt: „Het moeilijkste is het cultuurverschil. Als je hier in Mali een afspraak maakt, gebeurt het nog weleens dat de ander niet komt opdagen.

Hoogtepunt: „Lokale gidsen waren eerst cynisch over mijn aanpak en zeiden: ‘Jij denkt dat toeristen iets unieks willen, maar ze willen uiteindelijk allemaal hetzelfde beleven.’ Inmiddels zijn die collega’s overtuigd en denken ze enthousiast mee over originele activiteiten.

Iedereen is blij behalve ik

„Ik was al twaalf jaar directiesecretaresse toen ik op een avond naar huis ging en dacht: iedereen is blij behalve ik. Hoewel ik goed was in mijn werk, haalde ik er geen voldoening meer uit. Toch duurde het nog wel een jaar voordat ik actie ondernam. Het begon ermee dat ik mijn huis verkocht, maar geen nieuw huis vond. De koper belde of hij mijn inboedel ook kon overnemen, en tot mijn eigen verbazing stemde ik toe.

Stemmetje in mijn hoofd

„Een collega vroeg: wat ga je nu doen? Mijn baan opzeggen, zei een stemmetje in mijn hoofd. Als ik dacht aan een leven zonder baan, huis en spullen kreeg ik een heel vrij gevoel. Een vriend belde of ik meeging op reis en ik besloot me over te geven aan het onbekende. Ik heb vijf jaar over de wereld gezworven, van de Noordkaap tot Antarctica. Ik leefde van het geld dat mijn huis had opgeleverd.

Dat ga ik echt niet doen

„Op een ochtend werd ik wakker met een volledig plan voor een reisbureau in Mali in mijn hoofd. Mijn eerste reactie was: dat ga ik echt niet doen! Ik kom uit een ondernemersgezin waar mijn vader altijd heel hard moest werken; het laatste wat ik wilde was een eigen bedrijf! Als ik erover vertelde hoopte ik stiekem dat mensen het een slecht idee vonden maar ze reageerden juist enthousiast.

Heel voldaan

„En ja, toen ben ik naar Mali geëmigreerd om daar een reisbureau te beginnen; het bleek een goede keus. Het leukst vind ik het om met reizigers na te denken over hun drijfveren en daar een reis omheen te bedenken. Aan het einde van een werkdag ben ik nu heel voldaan, sterker nog: ik moet mezelf vaak losrukken van mijn bureau.”