Hoe Groenland wegsmelt

In een schitterend vormgegeven longread is te zien hoe onderzoekers op het onherbergzame eiland te werk gaan.

Groenland The New York Times

Al jaren waarschuwen wetenschappers voor het smelten van de enorme ijsmassa op Groenland. Vaak doen ze dat op basis van satellietbeelden en klimaatmodellen, maar sommige dappere geologen wagen zich in de onherbergzame binnenlanden van Groenland. The New York Times maakte een schitterend vormgegeven longread over een van die onderzoeksmissies.

Voor de missie moest onderzoeker Brandon Overstreet flinke ontberingen doorstaan in zeer lage temperaturen. Door het smelten van ijs waren nieuwe meren en rivieren ontstaan op Groenland, waar Overstreet metingen uitvoerde. Mocht hij onverhoopt in de rivier vallen, zou de overlijdenskans 100 procent zijn.

Empirische data

Het werk is volgens geograaf en leider van de onderzoeksmissie Laurence C. Smith zeer belangrijk:

“Wij wetenschappers zitten graag aan onze computers om met behulp van klimaatmodellen voorspellingen te doen. Maar om echt te weten wat er gaande is, zijn empirische metingen in het veld onontbeerlijk.”

Drones

Behalve onderzoekers in het veld worden ook drones en andere apparatuur ingezet. De gegevens moeten de onderzoekers meer inzicht geven over hoe de zeeniveaus in de 21e eeuw mogelijk gaan stijgen.

Benieuwd naar hoe het team van Smith en andere onderzoeksgroepen te werk gaan? Lees hier de longread van The New York Times (2.058 woorden; leestijd circa 10 minuten)

    • Casper van der Veen