Het is mij gelukt van uw dochters af te blijven

De brief van Ofran Badakhshani wordt veel gedeeld op internet. Hij hoopte er zijn ‘vluchtelingenetiket’ door kwijt te raken.

Ofran Badakhshani
Ofran Badakhshani

Het begon met een korte post op Facebook. Ofran Badakhshani (33) zag op televisie hoe burgemeester Aboutaleb van Rotterdam werd uitgejouwd tijdens een bijeenkomst in het Rotterdamse Beverwaard over de komst van een AZC. Hij besloot op Facebook een reactie te plaatsen: een satirische brief, waarin hij „die onwetende mensen” zijn eigen vluchtverhaal vertelde. Met de brief wilde hij laten zien dat er ook vluchtelingen zijn die het goed doen. En hij hoopte eindelijk zijn „vluchtelingenetiket” kwijt te raken. Gisteren werd een aangepaste versie van de brief ook geplaatst op nrc.nl, waar het met ruime voorsprong het best gelezen verhaal was.

Twintig jaar geleden was Ofran Badakhshani zelf vluchteling. Met veertig anderen kwam hij uit Noordoost-Afghanistan naar Nederland. Zijn vader was generaal in een leger, vertelt hij, „daarom was ik als oudste zoon mijn leven niet zeker.” De reis duurde twee jaar en leidde door bossen en moerassen, ze ging per vrachtwagen en te voet. In Nederland kwam Badakhshani terecht in het bosrijke Lochem in Gelderland.

Badakhshani studeerde af in politicologie en filosofie en doet momenteel promotieonderzoek in Leiden. Daarnaast doet hij bestuurswerk voor Vluchtelingen-Oganisaties Nederland (VON) én is hij lid van de VVD en „een echte VVD-man.” Hij wil bij de volgende verkiezingen graag helpen bij het campagne voeren.

Dat Nederlandse politici streng willen zijn voor vluchtelingen vindt hij prima. „Je moet vluchtelingen meteen duidelijk maken wat ze te wachten staat. Ze moeten de Nederlandse waarden en normen leren.”