Het bleef rustig, na de autobranden

De auto’s van GroenLinks-raadslid Halewijn werden in brand gestoken. Mogelijk hield het verband met de avond over asielzoekers in zijn gemeente, diezelfde dag. De opkomst was opeens hoog, maar het bleef rustig.

Belangstellenden voor de brandweergarage in Wormer, waar bewoners gisteren bijeenkwamen om hun mening te geven over de mogelijke komst van vluchtelingen. Foto Olivier Middendorp

Ze heeft getwijfeld of ze moest komen, als moeder van drie kinderen. Zou het wel rustig blijven in de brandweerkazerne van Wormer? Toch spreekt de vrouw op de bewonersbijeenkomst over vluchtelingen. Ze zegt dat de dorpen in de Noord-Hollandse gemeente Wormerland zich niet lenen voor crisisopvang, wel voor het huisvesten van gezinnen. En dat ze blij is dat het rustig is gebleven.

Het is nog geen etmaal nadat twee Volvo’s in Oostknollendam zijn uitgebrand. Het waren de auto’s van Harold Halewijn, fractievoorzitter van GroenLinks, en diens vrouw. De branden bleken aangestoken. Halewijn sprak van „een aanslag”, burgemeester Tange noemt het niet meer dan „een denkbaar scenario” dat de branden te maken hebben met de bijeenkomst over de mogelijke komst van asielzoekers naar Wormerland.

De gebeurtenissen hebben de opkomst goed gedaan. Vóór dinsdag hadden zich zo’n 130 belangstellenden aangemeld. Na de branden in de nacht van maandag op dinsdag kwamen er nog honderd bij, zegt wethouder Kees van Waaijen (PvdA), als portefeuillehouder verantwoordelijk voor asielzoekers. Hij bekent dat hij best bang is geweest voor wie er naar Wormer zouden komen.

De wanorde van vorige week bij een informatieavond over asielzoekers in het Brabantse Steenbergen is het schrikbeeld voor lokale bestuurders. Burgemeester Roel Sluiter van Harlingen besloot gisteren een asielavond af te gelasten, nadat leden van de extreem-rechtse Nederlandse Volksunie (NVU) hun komst hadden aangekondigd. „Een avond zonder intimidatie, schreeuwen of beledigen lijkt op basis van eerdere ervaringen in aanwezigheid van de NVU niet mogelijk”, staat in een gemeentelijke verklaring.

Ongewenste gasten

Wormer hoopte met het systeem van aanmelden ongewenste gasten buiten de deur te houden. Dat is gelukt. De bewoners schuifelen rustig de brandweerkazerne in, waar ze worden onthaald door raadsleden. Buren zeggen elkaar gedag, een kat laat zich gewillig door tientallen mensen aaien. „Wat een mediacircus”, knikt een man naar de tv-camera’s rond de stoelen. „U bent in groten getale gekomen, dat is heel goed”, zegt burgemeester Peter Tange.

Raadslid Gerbrand de Lange vat samen waarom bewoners de kans krijgen hun mening te geven. „Dit is geen discussiebijeenkomst”, zegt hij. „De gemeente heeft nog geen standpunt, dus hebben we niets om over te discussiëren. De raad heeft het college de opdacht gegeven te bekijken welke mogelijkheden we hebben voor asielopvang.”

Wel beseft hij dat gevoelens van angst en onrust ook in Wormerland spelen, net als de hoge druk op de woningmarkt. De Lange wijst op de statistieken van de laatste jaren. In 2013 werden in Wormerland 139 huurwoningen toegewezen, waarvan vier aan statushouders. Een jaar later waren dat honderd woningen, waarvan vijf aan statushouders. Tot juli van dit jaar zijn het 67 woningen, waarvan vijf aan statushouders. „We horen graag hoe u erover denkt”, besluit De Lange.

Dan volgen de sprekers, steeds een minuut per bewoner. „Ik heb een kaal hoofd”, zegt een man. „Dat betekent dat ik geen haar heb, niet dat ik een racist ben.” Hij wijst zoals velen op de problemen met asielzoekers in Zaandam. „Waar is de begeleiding? Mensen moeten nadenken. Ik zeg: nee, alsjeblieft niet zoveel vluchtelingen in Wormerland.” Hij krijgt luid applaus.

Anderen vinden dat Nederland de plicht heeft mensen in nood te helpen. „Hoe je het ook wendt of keert, deze stroom vluchtelingen valt niet te keren”, zegt een man. „Dus moeten we daar op een goede manier mee omgaan.”

Een vurig betoog van een ander voor opvang in Wormerland wordt op boe-geroep onthaald. „Ouwehoer”, roept iemand vanuit het publiek. De spreker haalt zijn schouders op.

Het is de enige wanklank van de avond. Kleinschalige opvang met de juiste begeleiding, dat spreekt de meeste bezoekers wel aan. Al lijken de meesten zorgen te zien, geen oplossingen, zegt een man met een windjack.

Burgemeester Tange is zichtbaar opgelucht. „Ik ben blij dat iedereen heeft kunnen zeggen wat hij wilde, ondanks de verschillen van mening.”

    • Michiel Dekker