Heineken is optimistisch over de toekomst

De brouwerij brouwde meer bier en verdiende meer geld, dankzij speciaalbier en reclame.

Heinekenbaas Van Boxmeer tijdens de opening van de nieuwe brouwerij in Birma. Foto Lynn Bo Bo / EPA

Heineken heeft het afgelopen kwartaal meer bier verkocht en per liter meer verdiend. Uit cijfers van de brouwerij blijkt dat de omzet in het derde kwartaal van dit jaar gegroeid is met 8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot 5,5 miljard euro.

Volgens CEO Jean-François van Boxmeer is de omzetgroei te danken aan de sterke wereldwijde aanwezigheid van Heineken en de groei van andere biermerken in het portfolio. Heineken is ook eigenaar van onder meer Desperados, Affligem en Sol. Al die merken zijn gegroeid.

Reclame en speciaalbier

Dit kwartaal ging het bedrijf een partnerschap aan met Lagunitas, een populaire Amerikaanse speciaalbierbrouwerij. Volgens Van Boxmeer dragen al die bieren bij aan een doorzetting van de verwachte groei, gesteund door sponsoring van het WK rugby en de nieuwe James Bond-film. Over de gevolgen van het ontstaan van de nieuwe mega-concurrent AB InBev - SABMiller wordt niets gezegd, hoewel die fusie volgens NRC Q mogelijk positief zou kunnen uitpakken voor Heineken.

Rusland valt tegen

Dit kwartaal ontwikkelde de vraag naar bier van Heineken zich niet overal even sterk. In totaal brouwde het bedrijf 51,2 miljoen hectoliter (ruim vijf miljard liter) bier, 6,7 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Er was groei in het continent Amerika, het Aziatisch-Pacifisch gebied en Europa. In Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa bleef de verkoop min of meer gelijk. Dit is volgens Heineken vooral het gevolg van ingezakte vraag in Rusland. Ook in Nederland nam de afzet toe.

Aandelen

De terugkoopactie van 750 miljoen euro aan aandelen, waar Heineken in februari mee begon, wordt stopgezet. Na 365 miljoen euro gespendeerd te hebben aan ruim vijf miljoen aandelen kiest de biergigant ervoor om de rest van het geld achter te hand te houden om “volledige financiële flexibiliteit” te behouden.

    • Bastiaan Nagtegaal