Na plaatsing voor Spelen blijft nieuwe stunt turnsters in WK-finale uit

De Nederlandse turnsters luisteren naar bondscoach Gerben Wiersma na de teamfinale bij de WK turnen in Glasgow. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De geesten waren nog iets te feestelijk bedwelmd en de lichamen net een tikje te ontspannen voor een nieuwe stunt van de turnsters. Nederland sloop op de WK als achtste de finale van de landenwedstrijd binnen en bleef achtste. Laatste dus.

De turnsters hadden hun grote doel zaterdag al bereikt met plaatsing voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. De teamfinale van gisteravond was een meevaller, een aangenaam en vooral leerzaam extraatje.

Onder indruk van de ambiance

De turnsters waren onder de indruk van de ambiance. Voor het eerst op de WK in een teamfinale, dat betekent turnen in de schaduw van de grote turnlanden. En dát werd al als een grote eer ervaren. De turnsters waren zichtbaar onder de indruk en dat was te zien aan de resultaten. Lieke Wevers verknalde haar brugoefening met een val en Lisa Top, zaterdag nog beslissend voor olympische plaatsing met haar sprong, landde op haar billen. In vergelijking met de kwalificatiewedstrijd scoorde Nederland ruim zes punten lager en eindigde op 162.730 punten. Daarmee was Nederland ver verwijderd van het podium dat werd bezet door wereldkampioen de Verenigde Staten (181.338), nummer twee China (176.164) en nummer drie Groot-Brittannië (172.380).

Donderdag turnt Lieke Wevers de finale van de meerkamp, Sanne Wevers en Eyhthora Thorsditter komen in het weekeinde in de toestelfinale uit op balk. De tweelingzussen Wevers maken kans op medailles. Lieke Wevers plaatste zich als nummer vijf voor de allroundfinale en is niet kansloos voor brons. Zus Sanne plaatste zich als nummer twee op balk, met de hoogste score qua netheid.

    • Henk Stouwdam