Koning bezorgd over sfeer vluchtelingendebat

De intimidatie en bedreigingen die worden geuit, tasten de waarden aan waar Nederland voor staat, zegt Willem-Alexander.

Foto Koen van Weel/ANP

Koning Willem-Alexander maakt zich “grote zorgen” over de sfeer in het vluchtelingendebat. In Nederland worden zaken uitgepraat en niet uitgevochten, zei de koning op de een na laatste dag van zijn staatsbezoek aan China.

Tijdens een ontmoeting met de pers in Shanghai zei Willem-Alexander de ontwikkelingen rond de vluchtelingenproblematiek dagelijks te volgen en begrip te hebben voor de problemen die leven in de samenleving.

“De zorgen die leven, ik heb er echt begrip voor, ik voel ook mee, maar als dat leidt tot intimidatie en geweld vraag ik aan iedereen, echt, alsjeblieft praat het uit en vecht niet met elkaar.”

Maar de intimidatie en bedreigingen die worden geuit, tasten de waarden aan waar Nederland voor staat, zei hij. Willem-Alexander vraagt daarom aan “iedereen” zich in het vluchtelingendebat te onthouden van “intimidatie en of geweld”.

Het is voor het eerst dat de koning zich in het openbaar over de discussie uitspreekt. De koning zei ook groot respect te hebben voor de medewerkers en vrijwilligers in de asiel- en registratiecentra. Tijdens een recent bezoek aan een van deze asielcentra raakte hij “diep onder de indruk van het werk dat daar dag in dag uit wordt verricht”. Eerder deze week refereerde hij daar al indirect aan in een toespraak in de Grote Hal van het Volk in Beijing toen hij sprak over de turbulente ontwikkelingen in Europa.

Fractievoorzitters: stop intimidatie

Ook de fractievoorzitters van bijna alle politieke partijen in de Tweede Kamer roepen kiezers op het asieldebat te voeren op basis van argumenten en te stoppen met het uiten van intimidatie en bedreigingen. In een gezamenlijke brief roepen ze vanmorgen op tot meer verdraagzaamheid en begrip voor elkaar in de discussie over de opvang van vluchtelingen. De brief, een initiatief van GroenLinks-leider Jesse Klaver, is verder ondertekend door de fractievoorzitters van de coalitiepartijen, de PVV, CDA, D66, SP, CU, PvdD en 50Plus.

De politici maken zich zorgen over de verharding van het klimaat in Nederland, en pleiten ervoor naar elkaar te luisteren ondanks gevoelde emoties.

Bezorgde burgers worden voor racisten uitgemaakt. Mensen vloeken, tieren en wensen elkaar de ergste dingen toe als ze in demonstraties tegenover elkaar staan. (..) Het debat over vluchtelingen en de opvang in Nederland wordt terecht op het scherp van de snede gevoerd. (..) Laat elkaar aan het woord, ook al ben je het verschrikkelijk met de ander oneens.

Steeds meer incidenten rond asielopvang

De brief is gisteren opgesteld naar aanleiding van steeds meer incidenten rondom de asielopvang zoals de aanval op een azc in Woerden eerder deze maand. Maandagnacht werd de auto van GroenLinks-fractievoorzitter in Wormerland Harold Halewijn in brand gestoken, gisteren bleek dat VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra een kogelbrief heeft ontvangen. Al eerder werd staatssecretaris Dijkhoff van Justitie belaagd tijdens een bezoek aan een asielopvang.

In het stuk roepen de fractievoorzitters dan ook ‘af te blijven’ van volksvertegenwoordigers. Ook verwijzen ze naar de jarenlange bewaking van PVV-leider Geert Wilders, die de brief ook heeft ondertekend:

De vrijheid is klein als er ieder uur van de dag beveiliging nodig is. Wij betreuren het dat dit in Nederland gebeurt.

Gisteren waren er in diverse gemeenten ook weer informatieavonden om inwoners te informeren over de opvang van vluchtelingen in hun gemeente. Die verliepen zonder incidenten.

Lees hier de volledige tekst van de brief.
    • Anouk Eigenraam
    • Oscar Garschagen