Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Erin Brockovich

(Steven Soderbergh, 2000). Soderbergh verfilmde met humanistische blik het waargebeurde verhaal van een laagopgeleide, alleenstaande moeder (Julia Roberts) en een cynische, gedesillusioneerde advocaat (Albert Finney) die samen de strijd aanbinden tegen een machtig chemieconcern dat op grote schaal het grondwater vervuilt. De casting van Roberts is wellicht verrassend, maar ze speelt overtuigend een aards personage met wie niet te sollen valt, een rol die ver afstaat van haar meer gebruikelijke optredens. Roberts kreeg er dan ook een Oscar voor.