Feyenoord in blessuretijd langs Ajax in bekertoernooi

Feyenoordspelers Sven van Beek, Jan Arie van der Heijden, Bilal Basacikoglu en Karim el Ahmadi vieren de winst op Ajax. Foto: Stanley Gontha / ANP

Door een eigen doelpunt van Ajacied Joël Veltman is Feyenoord door naar de volgende ronde in de KNVB-beker. Het werd diep in de blessuretijd 1-0 voor de Rotterdammers.

De fanatieke aanhang van Feyenoord vierde de overwinning als een hoofdprijs. Zo vaak wint de club namelijk niet van aartsrivaal nummer één uit Amsterdam. Deze zege was pas de tweede in een serie van 24 duels.

De zege van de thuisploeg liet zich in de eerste helft niet voorspellen. Het was aanvankelijk niet te merken dat Ajax zonder een aantal vertrouwde spelers aan de klassieker begon.

Zonder Jasper Cillessen, Jairo Riedewald, Davy Klaassen en Anwar El Ghazi in de basisploeg domineerde de club uit de hoofdstad in de eerste helft met goed en verzorgd positiespel. Veel kansen leverde dat overwicht niet op. Viktor Fischer kreeg de mooiste kans van de eerste helft. De Deen strandde op zijn oude ploeggenoot Kenneth Vermeer, die even later ook nog een hand tegen de bal kreeg toen Amin Younes hem probeerde te passeren.

Ajax voor rust beter

Feyenoord had het voor rust lastig voor het eigen fanatieke publiek. De thuisclub kwam zelden in de buurt van doelman Diederik Boer, de vaste keeper van Ajax in het bekertoernooi. Trainer Giovanni van Bronckhorst had één verrassing in zijn basisformatie. Hij passeerde Marko Vejinovic voor Tonny Vilhena. “Soms kijk je ook naar de tegenstander”, motiveerde de coach van Feyenoord zijn keuze. “Ik denk dat we Ajax zo meer pijn kunnen doen.”

Feyenoord knokte zichzelf in de tweede helft terug in de wedstrijd. De formatie schakelde over naar een opportunistische speelwijze en won ook veel meer persoonlijke duels dan voor rust. De thuisploeg gaf ook meer ruimte weg, maar daar ging Ajax slordig mee om. Tot ergernis van trainer Frank de Boer verzuimde zijn ploeg tot drie keer toe een counter succesvol uit te spelen.

Vervelend voor doelman Boer was dat hij zich na 75 minuten moest laten vervangen. Hij verstapte zich lelijk na een doelpoging van Simon Gustafson en maakte strompelend plaats voor Cillessen. De doelman van het Nederlands elftal had het nakijken toen Veltman de bal in de 94e minuut verkeerd beroerde en in eigen doel zag belanden.

‘Mooiste dat er is’

Feyenoord-aanvoerder Dirk Kuijt sprak tegenover de camera’s van FOX van een geweldige bekerzege op de aartsrivaal.

“Dit is heel mooi voor de ploeg, maar nog veel mooier voor het legioen. (…) Onze supporters verdienen dit het meeste. Het is ongelooflijk hoe ze altijd achter ons staan. Winnen van Ajax in De Kuip is dan voor hen het mooiste dat er is.”

Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst prees na de wedstrijd de vechtlust van zijn team. “Dit geeft een enorme boost”, zei hij. “Winnen van Ajax telt hier. Dat heeft iedereen gemerkt.”

Van Bronckhorst gaf toe dat zijn ploeg het in de eerste helft lastig had tegen Ajax.

“We hebben gevochten. Zo moet je Ajax bestrijden. We kregen niet veel kansen maar ik voelde wel dat die goal kon vallen. Ook bij de laatste vrije trap diep in blessuretijd. En die bal ging er in. Dat zorgde voor een enorme ontlading bij iedereen die iets met Feyenoord heeft.”

‘Onszelf tekort gedaan’

Minder blij was Ajax-trainer Frank de Boer. Hoewel hij zijn ploeg de “de beste eerste helft” van het seizoen zag spelen, kon De Boer niet anders concluderen dan dat Ajax zichzelf tekort heeft gedaan.

“Dan moet je gewoon met 2-0 voorstaan. Maar we hebben ons zelf niet beloond. Na rust gooien zij er nog meer fysiek in. Ik vond enkele overtredingen niet door de beugel kunnen. Maar de scheidsrechter bepaalt wat mag en niet mag. Feyenoord deed het slim. Kramer, Elia en Kuijt hielden vaak een speler van ons vast. Daar moet je op inspelen en de arbiter op tijd waarschuwen.”

Feest in Zuid, tranen in Kralingen

Waar er in de Kuip in Rotterdam-Zuid feest wordt gevierd, is er in de wijk Kralingen sprake van een klein drama. Het Rotterdamse Excelsior werd in het bekertoernooi uitgeschakeld door naamgenoot en hoofdklasser Excelsior ’31 uit Rijssen. In Overijssel werd het verrassend 4-3 voor de amateurs.

De Kralingers gaven een comfortabele 0-2 voorsprong uit handen en moesten alle zeilen bijzetten om nog tot 3-3 te komen. Alle drie de goals kwamen van Tom van Weert. In de voorlaatste minuut schoot Hakim Ezafzafi de amateurs van Excelsior ’31 echter naar de volgende ronde van het bekertoernooi.

(ANP)