Enzo Knol over het vrolijke leven van Enzo Knol

Spannend is Knolpower! niet. Je ziet vlogger Enzo Knol in Assen en leert over zijn petten (hij heeft er vijftien en draagt er twee). Tom Hollands Dynastie is wél bloedstollend: moord en overspel in het Romeinse Rijk. Ook van muziekstuk Bereshit raak je in extase.

De opa en oma van Enzo Knol zaten op de tribune bij PEC Zwolle toen er een groep jongens en meisjes naar ze toe kwam. „Jullie zijn de opa en oma van Enzo! Mogen wij even een selfie?” En dat was niet de enige keer dat Henk en Marietje Knol werden herkend. „We worden zo vaak benaderd, dat we Enzo een stapel van zijn fotokaartjes gevraagd hebben.”

In het eerste boek van vlogger Enzo Knol komen de mensen die dicht bij hem staan aan het woord. Over hun kleinkind, zoon, broer en vriend: Enzo Knol (22), de bekendste vlogger van Nederland. Zijn volgers op YouTube, vooral tieners, zijn in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Hij heeft er inmiddels meer dan 900.000.

Knol plaats dagelijks twee filmpjes op YouTube. Om 16.00 uur eentje over zijn leven (waarmee hij bijna elke keer meer dan 300.000 kijkers trekt), om 19.00 uur eentje waarin hij Minecraft speelt (dagelijks goed voor zo’n 200.000 kijkers).

Hij filmt zichzelf overal. Tijdens het ontbijt, bij zijn opa en oma, als hij bij zijn schoonouders eet. Vorige maand volgde hij zijn vriendin Dee toen ze werd afgevoerd door een ambulance. „We gingen in de draaideur en toen gingen we Dee heel hard ronddraaien. Alleen iets te hard, waardoor ze eruit vloog.” Dat filmpje werd bijna 1,3 miljoen keer bekeken.

In Knolpower, waarvan nu 8.000 exemplaren zijn gedrukt, zijn de avonturen niet veel spannender. Het leest als een tijdschrift. Met een cursus vloggen (een kijkje in het kantoor van Enzo Knol), een fotoserie (Enzo Knol in zijn geboorteplaats Assen), weetjes (Enzo Knol heeft vijftien petten en draagt er maar twee), een strip (Enzo Knol organiseerde een ontmoeting met fans in Utrecht en werd belaagd door gillende tieners) en data (9 juni 2013 zette Enzo zijn eerste vlog online). Dat heeft Knol niet alleen geschreven. In het colofon staat een redactie van zes man vermeld.

Truien en knuffelberen

Het boek, dat alleen via Knols webshop te verkrijgen is, lijkt vooral bedoeld voor de merchandising. Zoals Enzo Knol ook truien, koffiemokken, telefoonhuisjes en knuffelberen met zijn logo verkoopt.

Zijn fans zullen door dit boek waarschijnlijk weinig nieuws over hem leren. Wat ze dan wel aan dit boek hebben? „In mijn vlogs vertel ik hoe ik alles zelf ervaar, maar in het boek staat ook hoe vrienden en familieleden mij ervaren”, zei Knol daarover tegen NOS.nl.

Het boek heeft dezelfde optimistische, bijna hysterische toon als Knol in zijn vlogs aanslaat. Julia (16), een van de fans die in het boek aan het woord komt: „Enzo deed me beseffen dat ik lol moest maken in mijn leven.”

Maar dat is niet altijd zo geweest. Knol begon met vloggen omdat hij zich verveelde. Hij ging van school af, had geen werk. Openhartiger dan hij in zijn boek is, was zijn optreden afgelopen donderdag bij RTL Late Night, vorige week. Daar vertelde hij met tranen in zijn ogen over de depressieve periode in zijn leven. Zijn beste vriend sprong voor de trein, „Ik zat ongeveer in dezelfde nare positie als hij. De een komt er goed vanaf en de ander niet”. Knol, tegen presentator Humberto Tan: „Dit heb ik nog nooit naar buiten gebracht omdat ik denk dat mooi is om zoiets een keer goed te verwoorden in een misschien volgend boek.”

    • Romy van der Poel