Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Luchtvaart

Eindhoven Airport mag stapsgewijs uitbreiden

Eindhoven Airport mag tot 2020 met 15.000 vliegbewegingen doorgroeien tot 43.000 vliegbewegingen.

Eindhoven Airport neemt een steeds belangrijker plaats in bij de groei van het vliegverkeer in Nederland.
Eindhoven Airport neemt een steeds belangrijker plaats in bij de groei van het vliegverkeer in Nederland. Foto Koen Suyk/ANP

Eindhoven Airport mag tot 2020 stapsgewijs met circa 15.000 vliegbewegingen doorgroeien naar 43.000 starts en landingen per jaar. Om draagvlak voor de groei van de luchthaven te houden wordt het aantal vluchten na 23.00 uur en op zondagochtend wel beperkt.

Vorig jaar was al besloten dat Eindhoven Airport mocht uitbreiden. In de eerste fase, tot eind dit jaar, mocht Eindhoven uitbreiden van 19.000 naar 29.000 vliegbewegingen. Om nog verder te mogen groeien, moest de luchthaven genoeg maatregelen nemen tegen geluidsoverlast voor omwonenden.

Oud-minister Alders schreef in een advies aan de bewindslieden deze zomer al dat de luchthaven zich aan deze afspraken hield. Alders adviseerde ook meer groei in de avonduren en op zondag. Maar twaalf omliggende gemeenten, met samen meer dan een kwart miljoen inwoners, waren hiertegen en lieten destijds weten dat ze alleen akkoord zouden gaan als er juist minder vluchten zouden komen in de avond en op zondagochtend.

Beperking luchthavenbesluit als tegemoetkoming

Om het draagvlak voor de uitbreiding te vergroten is om die reden besloten het luchthavenbesluit uit 2014 te beperken, zo schrijven staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) en minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. Komend jaar mogen er maximaal vier landingen na 23.00 uur plaatsvinden op de luchthaven, in 2016 en 2017 geldt een maximum van vijf. Daarna mogen er maximaal zes vliegtuigen landen, maar dan wel voor 23.30 uur.

In het luchthavenbesluit waren er acht landingen toegestaan. Ook het aantal vluchten op zondagochtend wordt beperkt, dat aantal wordt afhankelijk gemaakt van het aantal landingen dat de avond ervoor na 23.00 uur heeft plaatsgevonden.

De bewindslieden schrijven dat het belangrijk is dat de geluidshinder zoveel wordt beperkt:

De provincie Brabant en de regio Eindhoven hebben de ambitie om de regionale economie en werkgelegenheid te laten groeien. Onderdeel hiervan is de groei van Eindhoven Airport. Dat betekent dat we steeds blijven zoeken naar een goede balans, want groei betekent ook geluidshinder.

Groei Eindhoven is ook belangrijk voor Schiphol

Eindhoven is het tweede vliegveld van Nederland, na Schiphol. In 2009 reisde nog 3,7 procent van alle passagiers via Eindhoven, vorig jaar was dat gestegen tot 6,5 procent, wat neerkomt op vier miljoen passagiers. Het aantal bestemmingen, van vooral prijsvechters, steeg in diezelfde periode van dertig naar meer dan zeventig. Ter vergelijk: Schiphol verwerkte vorig jaar 55 miljoen passagiers.

De luchthaven Eindhoven neemt samen met Lelystad een deel van de groei van Schiphol over, die hierdoor zichzelf sterker kan positioneren in het internationale vliegverkeer als een luchthaven met veel transferverbindingen. Dit voorjaar werd ook al groei van Lelystad Airport toegestaan tot 45.000 vliegbewegingen in 2043. De Schiphol Group is eigenaar van Eindhoven Airport en Lelystad.